SAMO IKONE STOJE MEĐU RUŠEVINAMA: Pogledajte fotografije jermenske svetinje posle azerbejdžanskog napada!
Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve, Foto: Printskrin

DA SE NAJEŽIŠ

SAMO IKONE STOJE MEĐU RUŠEVINAMA: Pogledajte fotografije jermenske svetinje posle azerbejdžanskog napada!

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija

Objavljeno:

Pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno-Karabahu, gotovo da je potpuno razorena u raketnom napadu. Dok Jermenija tvrdi da je napad izvela vojska Azerbejdžana, druga strana to oštro demantruje.

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve. Na fotografijama koje je objavio Araik Arutjunjan, predsednik te sporne oblasti, vidi se da je građevina, koja je odolevala svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije, sada maltene potpuno uništena.

- Ovaj vandalizam je protiv ljudskosti i Božijih zakona. Oporavićemo se - poručio je Arutjujan.

Ono što je zanimljivo jeste da, iako je crkva pretrpela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Podsetimo, borbe u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra, a Azerbejdžan i Jerevan se međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.