OVO JE DOSAD MOŽDA NAJKONTROVERZNIJA IZJAVA TRAMPA O KORONI: Pročitajte dobro šta je rekao
Predsednik SAD, Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO / POOL

NE ODUSTAJE OD TVRDNJI

OVO JE DOSAD MOŽDA NAJKONTROVERZNIJA IZJAVA TRAMPA O KORONI: Pročitajte dobro šta je rekao

Tri miliona Amerikanaca moralo da umre da bi Sjedinjene Američke Države postigla kolektivni imunitet bez upotrebe vakcine

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je za američku televiziju EjBiSi Njuz istakao da će ‘’mentalitet krda’’ učiniti da koronavirus nestane sa ili bez vakcine.

Voditelj EjBiSi Njuza Džordž Stefanopulos upitao je Trampa da li će koronavirus nestati bez vakcine, na šta je američki predsednik odgovorio ‘’Naravno, nakon određenog vremenskog perioda. Svakako će vremenom nestati’’.

Tramp je očigledno mislio na "imunitet krda" odnosno stvaranje kolektivnog imuniteta u društvu. Teorija kolektivnog imuniteta podrazumeva da se virus iskorenjuje tek nakon što je zaražen visok procenat populacije, što ograničava njegovu sposobnost širenja.

Mentalitet krda, odnosno mentalitet rulje, znači da će ‘krdo’ uticati na ljude da deluju na način koji je emotivan, a ne racionalan.

Dr. Entoni Fauči, Direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti pri Nacionalnom institutu za zdravstvo, koji je vodeći stručnjak za zarazne bolesti u Americi, izjavio je da će broj umrlih biti ogroman ako SAD budu igrale na kartu kolektivnog imuniteta.

Lekari veruju da 60 do 80% populacije treba da se vakciniše u slučaju COVID-19 da bi se postigao kolektivni imunitet.

U SAD je registrovano više od 6,5 miliona potvrdjenih slučajeva na COVID-19. Vašington post je izračunao da bi skoro tri miliona Amerikanaca moralo da umre da bi Amerika postigla kolektivni imunitet bez upotrebe vakcine.

Za razliku od Trampa, Bela kuća je ranije u septembru porekla da je Trampova administracija ikada razmatrala politiku kolektivnog imuniteta. Potparolka Kejti Mekeni za medije je izjavila da je takozvana teorija izmišljena od strane medija i da se o njoj nikada nije razmišljalo u Beloj kući. To, međutim, nije umirilo američke lekare i naučnike, koji s podozrenjem gledaju na administraciju Bele kuće i Trampa u rešavanju krize izazvane COVID-19.

(Espreso/US Today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.