BIL GEJTS JE ODLUČIO DA PROGOVORI O SVEMU! Upravo je objavio VEOMA, VEOMA loše vesti!
Bil Gejts, Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER

AUU

BIL GEJTS JE ODLUČIO DA PROGOVORI O SVEMU! Upravo je objavio VEOMA, VEOMA loše vesti!

Ekstremno siromaštvo povećalo se za 7 posto zbog pandemije, navodi se u godišnjem izveštaju fondacije

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa zaustavila je 20 godina napretka u borbi protiv siromaštva i bolesti, prema suosnivaču Microsofta Bilu Gejtsu.

Izvještaj Fondacije Bila i Melinde Gejts, objavljen u utorak, pokazuje da po gotovo svakom indikatoru svet nazaduje u pokušajima ispunjavanja ciljeva UN-a za održivi razvoj da se dokonča siromaštvo i smanji nejednakost.

Ekstremno siromaštvo povećalo se za 7 posto zbog pandemije, navodi se u godišnjem izveštaju fondacije.

Pokrivenost vakcinama - merilo za funkcioniranje zdravstvenih sistema - pala je na nivo posljednji put viđen 1990-ih, "vrativši svet oko 25 godina unazad u 25 nedelja".

Podaci takođe pokazuju da su ekonomske posljedice pandemije jačanje nejednakosti, pogotovo za žene, rasne i etničke manjine. Ljudi koji žive u uslovima ekstremnog siromaštva posebno su teško pogođeni.

Gates je u razgovoru za BBC rekao kako očekuje da će učinkovita vakcina za covid-19 biti spremna do početka sledeće godine. Dodao je kako bilo koja vakcina koja bude proizvedena mora biti dostupna u siromašnim zemljama.

"Pandemija je uzrokovala velike probleme s distribucijom hrane i povećala cene hrane", dodao je Gejts.

U izveštaju koje zajedno objavljuju svake godine od 2017. Bil i Melinda pozivaju na globalnu saradnju u razvoju dijagnostike, vakcina, lečenja, brzu izradu vakcina i doza i pravednu isporuku tih sredstava na temelju potrebe, a ne na temelju sposobnosti plaćanja.

"Svetska kriza je zajednička i zahteva zajedničke odgovore", napisali su.

Novinar BBC-ja pitao je Gejtsa i o nizu teorija zavera koje su o njemu počele da kružeu jeku pandemije koronavirusa:

"Ne znam, zabrinut sam zbog tih glasina. Iznenađen sam jer sam poznat kao veliki zagovornik cjepiva i spašavanja života, a sad me napadaju tvrdeći da praktički činim nešto posve suprotno. Najviše smo ponosni u vezi rada naše Fondacije na broj djece koja su danas živa, deseci milijuna djece, zbog pokrivenosti cjepivima, u čemu smo sudjelovali, i to u svakoj zemlji na svijetu", rekao je Gates.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.