OVA DECA NIKAKO NE SMEJU DA IDU U ŠKOLU! Tiodorović izričit, samo OVAKO možemo da pobedimo KORONU
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/Kurir TV

OPREZNO

OVA DECA NIKAKO NE SMEJU DA IDU U ŠKOLU! Tiodorović izričit, samo OVAKO možemo da pobedimo KORONU

Važno je da se ponovo ne desi situacija kakva je bila u julu, kada su bolnice i ambulante bile pune

Objavljeno:

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da je epidemiloška situacija povoljnija nego ranije, ali nesigurna i da je zato važno da oni koji su putovali na odmor van granica Srbije po povratku budu pod nadzorom kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

Tiodorović je rekao da je važno da se ponovo ne desi situacija kakva je bila u julu, kada su bolnice i ambulante bile pune.

"Cilj mera koje smo najavili je da pomognemo ljudima koji se vraćaju da nadzorom otkrijemo eventualno one koji bi mogli da budu prenosioci, i smanjimo faktore rizika", rekao je dr Tiodorović za TV Prva i dodao da cilj nije nikakavo kažnjavanje već isključivo nadzor.

Ističe da su epidemiolozi preporučivali da se ne putuje van zemlje ukoliko se ne mora i da je situacija svuda u okruženju ozbiljnija nego što je kod nas, pa je zato važno odgovorno ponašanje.

Upitan kako to da oni koji ulaze u Srbiju iz drugih zemlja nemaju obavezu testiranja, kazao je da je ta odluka bila zasnovana na epidemiološkoj situaciji i ekonomskim parametrima.

"Ako želimo da protok ljudi i robe teče, ako neko dolazi zbog biznisa, posla, ako dolaze studenti ili poslovni ljudi, ne treba im zatvarati granice. Možda ćemo to morati da uradimo ako se situacija ne bude smirivala", rekao je dr Tiodorović.

Govoreći o merama nadzora koje će važiti od petka, on je kazao da će biti više mogućnosti.

Jedna od njih je dolazak u kovid ambulante ako neko ko se vrati sa letovanja ima tegobe, moći će da se jave preko call centra epidemilogu, a zatim da popune upitnike elektronskim putem, i onda da se donese zaključak da li treba da se jave ili ne.

"Cilj je da budemo na raspolaganju svakom građaninu, kako bi sačuvao zdravlje kako svoje tako i porodice, prijatelja, saradnika, a takođe preporuka je da deca ne idu 10 dana u školu nakon što se vrate sa letovanja i da se tako prevenira širenje infekcije", rekao je Tiodorović.

Dodao je da je važno da se na vreme otkriju oni koji bi eventualno mogli širiti infekciju i da se smanje faktori rizika prenošenja, zaključio je Tiodorović.

Bonus video:

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.