ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE! Odobren joj je patent, ali postoji caka!
Vakcina, Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

VESTI IZ SVETA

ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONE! Odobren joj je patent, ali postoji caka!

Prijava za patent je podneta 18. marta, a odobrena je 11. avgusta, navodi se u izveštaju.

Objavljeno:

Nakon što je saopšteno da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv KOVID-19, kineski državni mediji javili su da je Peking odobrio patent kompaniji "Kansino Bajolodžiks" za proizvodnju vakcine protiv iste zaraze koja okovala planetu. Ovo može da znači da ove dve zemlje sada vode u trci za vakcinu, ali i ukazuje na potencijalne probleme.

"Kansino Bajolodžiks" je, kako pišu kineski mediji, dobio patent za vakcinu Ad5-nCoV, istog dana kad je i Rusija saopštila da je registrovala svog kandidata.

Prijava za patent je podneta 18. marta, a odobrena je 11. avgusta, navodi se u izveštaju. To je prvi patent za vakcinu KOVID-19 koji je Kina odobrila.

Ista vakcina je prethodno još u junu odobrena za korišćenje u kineskoj vojsci.

Prva kineska vakcina protiv korona virusa

Kina ima devet kandidata za vakcinu u kliničkim ispitivanjima, uključujući pet u fazi 3, što je poslednja faza procesa ka odobrenju, a među njima nije vakcina kompanije "KanSino".

Kandidat za vakcinu kompanije "KanSino" bio je prvi u Kini koji je u martu krenuo sa ispitivanjima na ljudima, ali su druge potencijalne vakcine koje su razvili "Sinovak Bajotek" i jedinica Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinofarm) ranije počele sa ispitivanjima faze 3.

Problem koji Kina ima jeste taj što je virus u zemlji prilično oslabio, pa zato traži dobrovoljce u inostranstvu.

Prošle nedelje je "KanSino Bajolodžiks" objavio da će sprovesti ispitivanje faze 3 u Saudijskoj Arabiji na 5.000 dobrovoljaca.

Od 29 novih vakcina u kliničkim ispitivanjima širom sveta, devet je iz Kine. Od sedam koji su u 3. fazi, Kina ih ima pet. Očekuje se da će kineske vakcine biti u praktičnoj upotrebi već narednih meseci.

Dramatični napredak rezultat je dubokih veza između farmaceutskih kompanija i istraživačkih instituta koje finansira država. "KanSino" je startap u privatnom vlasništvu, ali sprovodi istraživanja uz podršku vojske.

Drugi proizvođač lekova, "Sinofarm", koji sprovodi završna klinička ispitivanja, jeste državna kompanija, dok je "Sinovak Bajotek" zajedničko ulaganje između Univerziteta Peking i kompanija iz Hong Konga. Svi se smatraju bliskim centralnoj vladi, a Ministarstvo nauke i tehnologije smatra se vođom strategije vakcinacije u zemlji.

Prema kineskim medijima, "KanSino" i "Sinovak" pripremaju godišnju proizvodnju od 100 do 200 miliona doza uz podršku države, piše sajt "Nikei Ejžajn Rivju".

Snaga Kine je u neaktiviranim vakcinama, to su vakcine koje koriste virusne čestice ili bakterije koje se uzgajaju u nekoj kulturi, a koje tada gube sposobnost da izazovu bolesti.

Neaktivirane vakcine postoje već duže vreme, a dokazana je njihova efikasnost i sigurnost. Međutim, s obzirom na to da se taj neaktivirani virus uzgaja pomoću pilećih jaja i životinjskih ćelija, njegova proizvodnja može da bude neefikasna. Evropski i američki proizvođači farmaceutskih proizvoda odustali su od korišćenja ovog pristupa, ali kineske kompanije su udvostručile napore sa ovakvom metodom.

Kineska spretnost pravljenja ovakvih vakcina delimično je posledica njenog prethodnog iskustva sa visoko zaraznim bolestima kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i ptičiji grip.

Prema izveštaju koji je objavio sajt "Lanset", "KanSino" je ispitivanja vršio na oko 500 ispitanika, od kojih su neki dobili vakcinu, a drugi placebo. Nakon 28 dana nisu primećene ozbiljnije neželjene posledice.

Međutim, kineske vakcine se retko distribuiraju u inostranstvu i nije poznato koliko su zaista efikasne.

Klinička ispitivanja su fokusirana na brzinu, ali malo je dostupnih informacija o efikasnosti i nuspojavama.

Osim toga problem bi mogao da bude i geopolitičke prirode. Ako Kina razvije efikasnu vakcinu, mogla bi da je koristi kako bi širila svoju moć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BLIC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.