TRAMP JE TVRDOGLAVI JARAC: Amerika bi se mogla ponovo zatvoriti zbog korone, on bi novi mandat!
Kritično u Americi, Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

baš je uporan

TRAMP JE TVRDOGLAVI JARAC: Amerika bi se mogla ponovo zatvoriti zbog korone, on bi novi mandat!

Zapadna Virdžinija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i kafići.

Objavljeno: 09:57h

Američki predsednik Donald Tramp fokusirao se na reizbor za Belu kuću, a lokalni i državni lideri u isto vreme bore se sa koronavirusom u svojim državama.

Naime, Tramp je naredio ponovno otvaranje SAD-a, a samim tim i američke ekonomije, ali to je ubrzo dovelo do širenja koronavirusa i od SAD-a napravilo najveće žarište koronavirusa.

Stoga se sada lokalni i državni lideri okreću ponovnom zatvaranju svojih zajednica i država.

CNN piše kako je Tramp odlučio da otvori zemlju dok su se punile hitne službe i bolnice.

Rekordan broj slučajeva i sve više mera

Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno pa lideri država nemaju puno izbora osim strožih mera protiv predsednikovih uputstava.

U Teksasu je tako gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner predložio zatvaranje na dve nedelje, a nekoliko dana pre republikanski guverner te države Greg Abot tražio je strože mere te naložio obavezno nošenje maski.

Zapadna Virdžinija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i kafići.

Los Anđeles i San Dijego su već najavili da će deca u novu školsku godinu ići samo onlajn. Oregon je zabranio okupljanja više od 10 ljudi nakon alarmantnog porasta broja slučajeva.

KFC je u Floridi, Teksasu, Oklahomi i Kaliforniji poručio restoranima da zatvore opciju ručka u restoranu te da bude dostupan samo drive-in.

U međuvremenu je najviše slučajeva u jednom danu zabeležila Florida, ima ih više od osam država SAD-a zajedno.

Glavni američki epidemiolog: Nismo se skroz zatvorili

O pandemiji je progovorio i glavni američki epidemiolog Entoni Fauči koji je rekao kako je brzo otvaranje zemlje dovelo do porasta slučajeva.

“Jasno je, a to znamo po brojnim drugim zemljama, ako fizički odvojite ljude, do tačke da se virus ne može širiti… Znamo da to možemo postići zatvaranjem”, rekao je.

“Nismo se skroz zatvorili, broj slučajeva je rastao pa je počeo padati, i onda smo stagnirali na dosta visokom nivou od oko 20.000 slučajeva na dan. I zato sada, nakon što smo se otvorili, vidimo ovakve brojke, u Kaliforniji, Arizoni, Teksasu, Floridi”, rekao je.

Njujork i Masačusets su naučili tešku lekciju

Nekoliko je svetlih tački, a to su Njujork i Masačusests, koji su naučili teške lekcije, piše CNN. U Njujorku prvi put nakon više meseci nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, objavio je gradonačelnik Bil de Blasio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.