NAPETOST NA IVICI: Još je neizvesna sudbina Američkih škola
On želi da se škole otvore, Foto: EPA-EFE/ Oliver Contreras / POOL

produžena neizvesnost

NAPETOST NA IVICI: Još je neizvesna sudbina Američkih škola

Otkrivanje internih dokumenata CDC-a koje upozoravaju da je potpuno otvaranje škola "najveći rizik" za širenje korona virusa dolazi u vreme dok raste broj slučajeva naročito na jugu SAD, gde u mnogim oblastima školska godina treba da počne za samo nekoliko nedelja, ističe CNN.

Objavljeno:

Posle prošlonedeljnog pritiska na visokoškolske ustanove da se otvore ili će njihovi strani studenti biti poslani kući, administracija američkog predsednika Donalda Trampa poziva lokalne vlasti da otvore škole, iako stručnjaci upozoravaju na veliki rizik jer i dalje raste broj zaraženih korona virusom, prenosi danas Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Dok Tramp i njegova administracija traže da se nastavnici i učenici vrate u učionice, stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da će otvaranje škola i univerziteta biti "najveći rizik" za širenje korona virusa, ukazuje Njujork tajms.

List navodi da je došao do internog dokumenta CDC-a namenjenog saveznim timovima za javno zdravstvo raspoređenim u žarišnim područjima kako bi pomogli lokalnim zdravstvenim zvaničnicima da se izbore s epidemijom.

Dokument je, ističe Njujork tajms, objavljen u prvoj polovini jula dok je Tramp kritikovao smernice CDC-a i zajedno s potpredsednikom Majkom Pensom i ministarkom obrazovanja Betsi Devos pojačao pritisak na škole da se do jeseni u potpunosti otvore.

Nasuprot njima, ukazuje list, u dokumentu se izričito kaže da odluka savezne vlade ne treba da prevlada nad ocenom lokalnih vlasti, već da ona mora odgovarati potrebama svake zajednice.

Nije jasno da li je američki predsednik gledao dokument CDC-a niti koliko će toga ostati u dokumentu posle dovršetka novih smernica koje je Pens najavio za ovu sedmicu, rekavši da administracija ne želi da uputstva budu "previše stroga". Ono što je jasno, ističe Njujork tajms, jeste da federalni zdravstveni stručnjaci koriste mapu puta koja se uveliko razlikuje od onoga što je Tramp želeo.

Otkrivanje internih dokumenata CDC-a koje upozoravaju da je potpuno otvaranje škola "najveći rizik" za širenje korona virusa dolazi u vreme dok raste broj slučajeva naročito na jugu SAD, gde u mnogim oblastima školska godina treba da počne za samo nekoliko nedelja, ističe CNN.

Tramp je kritikovao smernice CDC-a kao "vrlo teške" i "skupe", a na Tviteru je 10. jula napisao da škole "moraju biti otvorene na jesen" tvrdeći da je onlajn učenje "grozno" u poređenju s učenjem u školi ili na fakultetu.

Američki predsednik je takođe zapretio da će smanjiti savezno finansiranje škola i univerziteta koji se ne budu otvorili, iako nema ovlašćenja da to učini. CNN ukazuje da većina finansiranja javnih škola, oko 90 odsto, dolazi od saveznih državnih i lokalnih uprava, dok federalna sredstva idu u korist učenika u nepovoljnom položaju.

Iako je Pens najavio da će CDC izdati nove smernice o ponovnom otvaranju škola, direktor CDC-a dr Robert Redfild i član radne grupe je u intervjuima medijima insistirao da agencija neće objavljivati nove smernice niti menjati postojeće.

Sve dok se Trampovo planiranje sigurnih škola sastoji od tvitova, predsednik verovatno neće uveriti nekoliko krucijalnih biračkih odbora – direktore škola, nastavnike i roditelje – kako insistirajući na ponovnom otvaranju škola misli o njihovim najboljim interesima, ocenjuje urednik Blumbergove rubrike Mišljenja Frensis Vilkinson.

Američka javnost uglavnom ne veruje u siguran povratak dece i osoblja u škole, napisao je Blumbergov urednik pozivajući se na nekoliko anketa iz prethodnog perioda.

Prema jednom istraživanju, samo 12,4 odsto direktora škola kaže da je "izuzetno sigurno" u sposobnost svoje škole ili okruga da "očuvaju zdravlje osoblja i učenika" ako se škola otvori na jesen.

Istraživanje USA tudej u maju pokazalo da je gotovo petina nastavnog kadra rekla da će napustiti posao ako se škole ponovo otvore, dok je prema istraživanju USA tudej/Ipsos takodje iz maja, 59 odsto roditelja reklo da će u slučaju otvaranja škola na jesen njihova deca verovatno nastaviti učenje kod kuće.

Tramp je pojačao pritisak na državne i lokalne vlasti na ponovno otvaranje škola pozivajući se na primere drugih zemalja, uključujući Nemačku, Dansku, Norvešku i Švedsku koje krajem leta najavljuju normalan povratak u škole naročito posle rasprava o mogućim poremećajima u obrazovanju dece i troškovima roditelja koji se vraćaju na posao, piše Vašington post.

Očekuje se da će se u većini evropskih zemalja učenici vratiti na nastavu - Belgija, Velika Britanija, Francuska i Italija imaju planove za ponovno otvaranje škola u septembru.

Širenje korona virusa ranije ove godine prisililo je više od 1,5 milijardi učenika na brzinu sprovedene eksperimente u učenju od kuće. Iako su u nekim delovima sveta djaci počeli da se vraćaju u učionice u maju, više od milijardu učenika i dalje je pod uticajem mera zatvaranja, pokazuju podaci koje je prikupila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.