PEKING PONOVO UVODI VANREDNE MERE ZBOG KORONE: Nema utakmica ni bioskopa, svima se meri temperatura!
Ponovo se uvode restriktivne mere u glavnom gradu Kine, Foto: EPA/STRINGER

uvukao se strah

PEKING PONOVO UVODI VANREDNE MERE ZBOG KORONE: Nema utakmica ni bioskopa, svima se meri temperatura!

Pristup svim stambenim čevtvrtima u Pekingu ponovo će biti zabranjen za one koji tu ne stanuju, rekao je novinarima visoki gradski zvaničnik.

Objavljeno:

Gradske vlasti Pekinga danas su objavile da ponovo zatvaraju sportska i kulturna mesta u gradu posle ponovnog izbijanja zaraze korona virusa.

Visoki gradski zvaničnik Su Jing rekao je novinarima da stambene četvrti treba ponovo da uvedu proveru temperature stanara na ulazu, što je nedavno suspendovano, i da zabrane ulaz osobama koje tamo ne stanuju.

Peking jača napore da suzbije ponovno izbijanje zaraze u gradu gde je 79 slučajeva vezanih za veletržnicu već zabeleženo poslednjih nekoliko dana. U tom gradu prethodno mesec dana nije bilo slučajeva lokalnog prenošenja zaraze. Zbog toga je uvedena izolacija u nekim stambenim četvrtima i sprovđenje dodatnih testova. Novi korona virus je izgledao skoro iskorenjen u Kini, gde se pojavio u Vuhanu krajem 2019. godine, onda je jedno žarište primećeno u glavnom gradu prošle nedelje.

Kao rezultat toga kontrole temperature ponovo su uvedene na ulazu u stambene četvti i kancelarijske zgrade. Kulturne i sportske lokacije će biti zatvorene. Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 49 novih slučajeva zaraze zabeleženo u prethodna 24 časa, od kojih je 36 vezano za veletržnicu Sinfadi u južnom delu Pekinga, izazivajući straj od drugog talasa epidemije. Sa te veletržnice se snabdeva veliki deo glavnog grada. Visoki zvaničnik okruga Hajdan javio je da su pronađene zaražene osobe u drugoj tržnici na veliko, Jugandong, u severozapadnom delu glavnog grada. Izveštači agencije Frans pres javljaju da tu tržnicu čuva veliki broj policajaca.

Vlasti su zatvorile tu pijacu na veliko kao i škole oko nje i naredile izolaciju 10 obližnjih stambenih zona, zabranjujući stanovnicima da izađu. Dozvoljeno im je ipak da pokupe isporuke dostave preko ulaznih punktova.

Koncept rezidencijalne zone svojstven Kini znači prostor od više zgrada okruženih ogradom ili zidovima u koje može obično da se uđe kroj jedan ili dva ulaza, što olakšava primenu mera izolacije.

Jedanaest takvih kvartova, gde mogu da žive hiljade ljudi, već su izolovani blizu veletržnice Sinfadi.

Pristup svim stambenim čevtvrtima u Pekingu ponovo će biti zabranjen za one koji tu ne stanuju, rekao je novinarima visoki gradski zvaničnik.

Peking je poslednjih nekoliko dana krenuo u veliku kampanju testiranja, koja obuhvata osobe koje rade na te dve veletržnice, one koje žive blizu i one koje su nedavno bile na te dve pijace.

Novinari agencija Frans pres videli su danas desetine stanovnika ispred jednog stadiona gde čekaju da se testiraju na korona virus. Oko 200 mesta za testiranje otvoreno je u glanom gradu.

Prve političke sankcije takođe su izrečene. Gradske vlasti Pekinga su smenile dva visoka zvaničnika okruga Fengtai, gde se nalazi veletržnica Sinfadi, kao i generalnog direktora tržnice. Takođe su počele da se osećaju manje nestašice svežih proizvoda. U Kini je trenutno zaraženo 177 ljudi korona virusom, od kojih dvoje teško, prema zvaničnim podacima. To je najviši nivo od početka maja. Od sredine maja nije bilo smrtnih slučajeva vezanih za korona virus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.