Nije lako izaći iz EU: Evo šta čeka Britaniju i kada će biti slobodna! (FOTO)
Foto: Reuters

brexit nije mačji kašalj

Nije lako izaći iz EU: Evo šta čeka Britaniju i kada će biti slobodna! (FOTO)

Iako su Britanci odlučili da napuste EU, sam proces napuštanja nije lak i jednostavan.
Objavljeno:

Ovi pregovori traju oko dve godine. Njima će se urediti budući odnosi Britanije i EU, a Evropski parlament ima pravo veta na svaki ugovor kojim se definišu odnosi dve strane. Čak i oni koji zagovaraju "leave" opciju kažu da nema potrebe da se ovaj član odmah pokrene.

foto: Reuters
Oni savetuju da se ovaj proces pokrene nakon intezivnih razgovora sa članicama EU, kako bi se EU liderima dalo vremena da se naviknu na novu postavku stvari, i da shvate kako im je potreban prijateljski pristup prema Britaniji, naročito u trgovinskim sporazumima, kako bi Britanija dopustila da EU izvozi svoja dobra na ostrvo bez carina. Tviter gori zbog Brexita: S*ebani smo, a Putin slavi! (FOTO) (GIF) No ovo je mutan i nejasan teren - samo je jedna teritorija ikada, Grenland (kao deo Danske) napuštala EU. Britanija i EU moraju da prođu 80.000 stranica EU ugovora koje su implementirali za skoro 5 decenija.
foto: Reuters
14 ilustracija koje najbolje pokazuju izlazak Britanije iz EU (FOTO) Pre svega radiće se na promeni zakonodavstva, prema kom će ponovo britanski zakoni imati primat nad EU legislativom. Parlament će nadgledati stavku po stavku koje odredbe zakona će biti zamenjene, dopunjene... Posle dve godine Britanija će biti slobodna od EU veza, osim ako se ne dogovore međusobno da pregovori moraju da traju i više od ovog roka. (Espreso.co.rs/BBC)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.