ČEKAJU NAS TRI MOGUĆA SCENARIJA DALJEG TOKA PANDEMIJE: Najgori među njima zaviće svet u CRNO!
Jedan od tri scenarija nije ni malo optimističan, Foto: EPA/Juan Ignacio Roncoroni, Ilustracija

stručnjaci predviđaju razvoj situacije

ČEKAJU NAS TRI MOGUĆA SCENARIJA DALJEG TOKA PANDEMIJE: Najgori među njima zaviće svet u CRNO!

“Ovo neće stati dok 60 do 70 posto svetske populacije ne bude inficirano. Ideja da će ovo biti ubrzo gotovo ne slaže se sa osnovnim postulatima mikrobiologije”, istakao je Majk Osterholm,

Objavljeno:

Covid-19 će se nastaviti širiti najmanje sledećih 18 meseci do dve godine, sve dok se ne zarazi 60 do 70 posto svetske populacije, predviđaju ugledni američki stručnjaci za pandemije u izveštaju koji je objavljen u četvrtak.

Preporučuju da se vlasti u SAD-u pripreme na najgore, odnosno drugi talas koronavirusa na jesen i zimu, a predviđaju da će ljudi nastaviti umirati od virusa i u najboljem mogućem scenariju.

“Ovo neće stati dok 60 do 70 posto svetske populacije ne bude inficirano. Ideja da će ovo biti ubrzo gotovo ne slaže se sa osnovnim postulatima mikrobiologije”, istakao je Majk Osterholm, direktor Centra za istraživanje infektivnih bolesti na Univerzitetu u Minesoti. On kao i Mark Lipsič, epidemiolog sa Harvarda, u razgovoru za CNN opisuju dalji razvoj situacije.

U zajedničkom izveštaju predviđaju tri moguća scenarija razvoja pandemije te naglašavaju da se treba pripremiti na najgori.

Prvi scenario predviđa nove manje talase nakon prvog talasa koronavirusa koji bi mogli krenuti već na leto i konstantno se ponavljati kroz period od jedne do dve godine pre nego što nestanu negde u 2021. godini.

Drugi scenario je pojava još većeg talasa zaraze na jesen i zimu od trenutnog talasa, a onda jedan manji ili nekoliko manjih talasa tokom 2021. Ovaj scenario je najgori i podrazumeva novo uvođenje restriktivnih mera za usporavanje širenja koronavirusa kako bi zdravstvenim sistemima omogućilo da se nose s velikim brojem zaraženih.

Treći scenario je spora transmisija virusa koja ne bi uključivala vraćanje restriktivnih mera, iako će se slučajevi zaraze i smrti nastaviti događati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.