ŠUMSKI POŽARI BUKTE OKO ČERNOBILJA: Vatrogasac je sada kod reaktora primetio nešto zastrašujuće! (VIDEO)
Povećava se radijacija, Foto: EPA / YAROSLAV YEMELIANENKO

NOVA OPASNOST

ŠUMSKI POŽARI BUKTE OKO ČERNOBILJA: Vatrogasac je sada kod reaktora primetio nešto zastrašujuće! (VIDEO)

"Postoji loša vest - u centru požara radijacija je iznad normalne"

Objavljeno:

Zbog povećanog nivoa radijacije u blizini mesta gde se odigrala katastrofa u nuklearnom reaktoru u Černobilju vatrogasci se svim snagama trude da zaustave dva šumska požara u tom području.

Požar koji pokriva oko 50 hektara izbio je u subotu popodne u blizini sela Vladimirovka, unutar "zone isključenja" kod Černobilja, a službe su se u ponedeljak ujutro još borili sa dve vatre, navele su ukrajinske službe za vanredne situacije.

- Postoji loša vest - u centru požara radijacija je iznad normalne - napisao je Egor Firsov, šef ukrajinske službe za ekološku inspekciju, u postu na Fejsbuku sa videom Gegerovom brojaču.

- Kao što možete videti u videu , očitavanja uređaja su 2,3, dok je normalno da su 0,14. Ali to je samo u području izbijanja vatre.

Njegova merenja odnose se na očitavanje mikrosiverta po satu (µSv / h); maksimalna dozvoljena količina prirodnog pozadinskog zračenja je 0,5 µSv / h, saopštile su službe za hitne slučajeve, ali Firsova prijavljena količina bila je gotovo pet puta veća od toga.

Ukupno 124 vatrogasca, dva aviona An-32P i helikopter Mi-8 bore se sa najvećim požarima i izvršili su 42 "bacanja" vode na tom području. Još 14 vatrogasaca borilo se sa manjim požarom od oko 12 hektara, saopštile su službe za vanredne situacije.

Međutim, čini se da se radijacija ne širi na Kijev, ukrajinsku prestonicu ili sam grad Černobilj, gde vlasti kažu da nivoi radijacije ostaju normalni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.