OVO JE LJUDMILA, SUPRUGA VATROGASCA IZ ČERNOBILJA: Otkrila PRAVU ISTINU o njihovoj priči - gore je nego u seriji!
Ovo je prava Ljudmila, Foto: BBC / Youtube printscreen

PROGOVORILA

OVO JE LJUDMILA, SUPRUGA VATROGASCA IZ ČERNOBILJA: Otkrila PRAVU ISTINU o njihovoj priči - gore je nego u seriji!

U velikom razgovoru za BBC ona je utvrdila kako HBO-u nikad nije dala odobrenje da njen lik koristi u seriji

Objavljeno:

Svet je letos 'poludeo' za serijom Černobil, HBO-ovim hitom koji prikazuje događaje i kontekst jedne od najvećih katastrofa u istoriji, eksplozije sovjetske nuklearne elektrane.

Milioni gledatelja širom planete pratili su pet epizoda miniserije, a očekivano je narastao i interes za černobilskom tragedijom, uključujući porast turističkih putovanja u zloglasni i napušteni Pripjat.

No, kako to već biva, serija ovenčana s čak tri Emmya je izazvala i brojne kontroverze jer su se javili mnogi koji smatraju kako nije sasvim verodostojno prikazala događaje iz kobne 1986.

Među njima je i Ljudmila Ignatenko, supruga jednog od prvih vatrogasaca koji su poginuli u tragediji, čiji se lik pojavljuje u seriji.

U velikom razgovoru za BBC ona je utvrdila kako HBO-u nikad nije dala odobrenje da njen lik koristi u seriji. Uspeh projekta uzrokovao joj je brojne probleme, naročito maltretiranje medija, zbog čega se neko vreme skrivala od novinara, a sada je odlučila da progovori.

- Osećala sam se jako neprijatno i uznemireno kada sam saznala da je i moj lik u seriji. Opsedali su me nepoznati ljudi. Došlo je do toga da su novinari stavljali nogu među ulazna vrata mog stana kako ih ne bih mogla zatvoriti i snimali me - ispričala je udovica černobilskog vatrogasca Vasilija, jednog od prvih poginulih od radijacijske bolesti.

Poslednji put videla ga je 1. maja1986., samo nekoliko dana nakon eksplozije, u lokalnoj bolnici. Tada je ispod jastuka izvadio četiri karanfila i poklonio joj ih.

- Nisam znala da je to naš poslednji romantični trenutak - ispričala je Ljudmila brišući suze.

Tada 23-godišnja devojka bila je trudna u vreme nesreće, ali to nije rekla osoblju bolnice. Usled izloženosti radijaciji iz Vasilija, koji je primio golemu dozu radijacije u kratkom periodu, dete je u razvoju takođe ozračeno, te je malena Nataša umrla samo nekoliko sati nakon rođenja. Ljudmila se zbog toga, nakon serije, izložila brojnim kritičarima.

- Tvrdili su da sam ubila svoje dete. Ali u to vreme mi nismo znali mnogo o radijaciji. Ljudi su me pitali zašto sam bila uz mužev krevet u tom stanju. Ali kako sam ga mogla ostaviti? Mislila sam da je dete u meni zaštićeno - rekla je uznemireno Ljudmila koja se nikada nije ponovno udala nakon Vasilijeve smrti.

Kaže kako HBO-u nikad nije dala nikakvo odobrenje za snimanje njenog lika.

- Mislim da se kompanija ponela vrlo ružno jer me uopšte nisu kontaktirali. Primila sam tek jedan poziv iz Moskve kada je serija već bila snimljena. Rekli su da su snimali u Kijevu i u Latviji te da su me hteli kontaktirati, ali nisu uspeli. Ponudili su mi tri hiljade dolara. Pitala sam za šta je taj novac. Rekli su da mi žele platiti što postojim. Odgovorila sam da nitko ne deli novac ni za šta i spustila im slušalicu - prisetila se Ljudmila za BBC.

Poziv joj je je delovao lažno, naročito jer je stigao iz Moskve, a njena Ukrajina bila je usred rata s Rusijom.

Kompanije HBO i SKY odbacile su optužbe. Tvrde da su s Ljudmilom u više navrata razgovarali i objasnili joj kako će priča njenog supruga biti deo serije te da je bila vrlo svesna projekta.

- Tokom tih razgovora, ona se nijednom nije protivila snimanju. Učinili smo sve kako bi priče svih uključenih u tragediju bile ispričane verno i s poštovanjem - saopštili su.

Ljudmila kaže kako je čitava serija prepuna laži koje je bilo teško za gledati. Recimo, da joj je suprug sahranjen bez cipela koje se u seriji na sahrani nalaze u njenim rukama. Ipak, pohvalila je neke delove zbog autentičnosti priče.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.