SVIMA KOJI MISLE DA ĆE KORONA PROĆI OVO SE NEĆE SVIDETI: Stručnjak objasnio šta se može desiti POSLE PANDEMIJE
Fauči je rekao važnu stvar koju svi moramo dobro zapamtiti, Foto: Youtube printscreen/LA Times

upozorenje naučnika

SVIMA KOJI MISLE DA ĆE KORONA PROĆI OVO SE NEĆE SVIDETI: Stručnjak objasnio šta se može desiti POSLE PANDEMIJE

Kazao je da treba raditi na razvijanju vakcine

Objavljeno:

"Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest", rekao je vodeći američki naučnik istakavši da je hitno potrebno pronaći vakcinu i efikasno lečenje.

Entoni Fauči, koji vodi istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na brifingu za novinare da se virus počinje ukorjenjivati u južnoj hemisferi, gde dolazi zima.

"Sada vidimo... u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere da imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu", kazao je.

"Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda neizbežno i mi moramo biti spremni da će se kod nas opet pojaviti", tvrdi Fauči.

Kazao je da treba raditi na razvijanju vakcine, njegovom brzom testiranju i pripremanju kako bi ono bilo dostupno za iduću sezonu.

Trenutno postoje dve vakcine koja su podvrgnute kliničkim ispitivanjima na ljudima, jedno u SAD-u i jedno u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za godinu, godinu ipo.

Takođe se istražuju načini lečenja - neki novi lekovi i lekovi namenjeni za druge svrhe, uključujući antimalarijske lekove hlorokin i hidroksihlorokin.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je objavio na Tviteru da bi kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina - antibiotika Sumameda koji je 1980. otkriven u Plivi, mogla biti učinkovita u lečenju Covida-19.

Medicinska zajednica odbacila je Trampovu tezu.

Komentarisao delovanje Sumameda

Fauči je upozorio da se radi o koktelu lekova čije je pozitivno delovanje za sada potvrđeno samo nezvanično kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim opsežnijim istraživanjima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.