NAJVEĆI NEMAČKI VIRUSOLOG SE OGLASIO I IZNEO DOSAD NEPOZNATE PODATKE O KORONI: Ovo zaista MORATE DA PROČITATE!
Ilustracija, Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

reč stručnjaka

NAJVEĆI NEMAČKI VIRUSOLOG SE OGLASIO I IZNEO DOSAD NEPOZNATE PODATKE O KORONI: Ovo zaista MORATE DA PROČITATE!

Ono što je rekao u intervjuu za ugledni "Frankfurter Allgemeine" preveo je Nemanja Rujević, novinar, i objavio na Tviteru

Objavljeno:

Virolog i epidemiolog Hendrik Štrek, direktor Instituta za virologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bonu, čovek je koji je detaljno ispitao najviše obolelih od novog korona-virusa u Nemačkoj.

Ono što je rekao u intervjuu za ugledni "Frankfurter Allgemeine" preveo je Nemanja Rujević, novinar, i objavio na Tviteru.

Ovo je rekao Štrek:

- Tipični pacijent ima blage simtpme, prema studiji iz Šenžena, 91 odsto zaraženih ima blaže simptome, suvi kašalj i ponekad temperaturu. U Nemačkoj je primećeno i otupljivanje čula mirisa i ukusa, kao i proliv u 30 odsto slučajeva.

- Novi virus je manje opasan od Sarsa, ali se replicira već u gornjem delu ždrela što ga čini mnogo zaraznijim. Sars se replicira duboko u plućima, što ga čini manje zaraznim, ali opasnijim.

- U Italiji su testirani samo slučajevi sa teškim simptomima - onih 9 odsto. Uz to, testirani su i preminuli. I u Kini su smrtni slučajevi najpre brzo rasli u odnosu na broj zaraženih jer su testirani mrtvi. Sada je to promenjeno.

- Štrek veruje da je u Italiji procenat zaraženog stanovništva ekstremno visok, samo da to još nije utvrđeno. U Nemačkoj se testiraju i blaži simptomi - pominje zaraženog pacijenta iz Bona kojeg je samo grebalo grlo i kaže - takvog u Italiji ne bi ni testirali.

- Biće još mrtvih, ali brojke neće biti apokaliptične, kako se priča. Za teške bolesnike, koji se vode kao preminuli od korone, pitanje je da li bi bili živi i bez korone. Pretpostavlja da u Nemačkoj u 2020. godini neće umreti više ljudi nego ranijih godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.