OVAJ LEPI SRBIN ČINI ČUDA ZA SRBIJU U RUSIJI: Saznajte sve o DRAGANU KOSOVIĆU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

kakav lep gest!

OVAJ LEPI SRBIN ČINI ČUDA ZA SRBIJU U RUSIJI: Saznajte sve o DRAGANU KOSOVIĆU! (VIDEO)

Mladi Žitištanin, Dragan Kosović, koji živi u Moskvi pune dve godine, najbolji je prezenter svoje domovine

Objavljeno:

Dragan Kosović je Žitištanin koji živi u Moskvi od 2018. godine, a studira međunarodne odnose na „Ruskom Univerzitetu prijateljstva naroda“.

Pored obaveza koje ima na univerzitetu, Dragan nalazi vremena da zaigra i folklor u Kulturno umetničkom društvu „Tamo daleko”, koje je nedavno imalo čast da nastupi u Kremlju.

Pored igre, Dragan je nakon godinu dana boravka u Moskvi izabran za predsednika „zemljačestva”, odnosno organizacije studenata Srbije na svom univerzitetu.

Da se dobrom organizacijom sve može postići govori i nedavno učešće na kvizu „Znamo ruski“ («Знаем русский»). Kviz je koncipiran tako da pitanja budu leksičko-gramatičkog tipa, a učestvuju takmičari, kojima ruski nije maternji jezik. Emituje sa na kanalu „TV MIR“, koji je jedan od popularnijih na prostorima Rusije.

Interesantan je Kosovićev istorijat učenja ruskog jezika sa kojim do početka Gimnazije nije imao nikakav kontakt. – U osnovnoj školi učio sam nemački jezik, a od ruskog jezika sve što sam znao je da pevam „Kaćušu“. Na početku Gimnazije želeo sam da učim turski pa tek onda ruski jezik. Kako sam u drugoj godini saznao da postoji mogućnost da se studira u Rusiji, to je postao moj primarni predmet. Kasnije je osvojio sve nagrade na Okružnim kao i na Republičkom prvenstvu koje je bilo moguće osvojiti.

U kvizu smo učestvovali kao ekipa „Srbija i Republika Srpska“, jer se tim sastoji od 3 člana, a mi smo imali jednog iz Srbije (ja) i dvoje iz Republike Srpske (Nataša i Stefan). Igrali smo protiv ekipe sa Moskovskog državnog univerziteta „M.V. Lomonosov“ koju su činili članovi iz Nemačke, Slovačke i Japana.

U prvom delu kviza, u brzim pitanjima, osvojili smo veliki broj bodova, jer nismo pogrešili ni jedno od zadatih pitanja. Potom je usledila igra u kojoj su pitanja podeljena na 3 dela – laka, srednje težine i teška. Mi smo se izborili sa većinom pitanja i tako osvojili dovoljno bodova da pobedimo u igri.

Poslednji nivo je samo za ekipu koja je pobedila, a to je mogućnost ili da se izgube svi bodovi ili da se udvostruče. Pitanje je bilo jako teško, vezano za određenu frazu, tako da nismo uspeli da ga rešimo, ali smo svakako iz kviza izašli kao pobednici – rekao je u izjavi za Info Centar Žitište Dragan Kosović.

U video linku pogledajte nastup naših zemljaka u kvizu „Znamo ruski“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ilovezrenjanin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.