MAKRON GUBI STRPLJENJE! Da li je na pomolu VELIKI SUKOB na vrhu EVROPSKE UNIJE?
Ilustracija, Foto: Beta/Milan Obradović

evropski izazovi

MAKRON GUBI STRPLJENJE! Da li je na pomolu VELIKI SUKOB na vrhu EVROPSKE UNIJE?

Makron nestrpljiv zbog svojih predloga reforme EU

Objavljeno:

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da je "nestrpljiv" zbog nedostatka nemačkih reakcija po pitanju Evrope i njegovih predloga reforme EU.

"Nisam frustriran, nestrpljiv sam. Ključ u narednim godinama je da se ide mnogo brže sa elementima suvereniteta na evropskom nivou", rekao je Makron na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, i pozvao na "jasne odgovore" francusko-nemačke osovine i njihovih partnera na evropske izazove usled američkog povlačenja i situacije oko Kine. On je pozvao na "davanje nove dinamike evropskoj avanturi" suočenoj sa sve većim skepticizmom.

Makron je izrazio žaljenje jer Nemačka i Francuska "imaju istoriju čekanja na odgovore" koji nikada ne stižu o evropskim projektima. Nemački zvaničnici su u prošlosti iznosili predloge za oživljavanje evropskog projekta na koje Francuska nikada nije odgovorila.

U današnje vreme, Pariz se često žali na mlake reakcije kancelarke Angele Merkel na Makronove predloge kako da se EU učini "moćnom" i suverenom.

I lični odnosi Makrona i Merkel su pogoršani poslednjih meseci. Merkel se bliži kraju političke karijere i ne pokazuje mnogo interesovanja a velike inicijative u tom domenu.

Francuska smatra da se Nemačka, tradicionalno veoma antalntistički nastrojena, ne uključuje dovoljno u pitanja evropske odbrane. Pariz žali i zbog toga što je projekat budžeta evrozone, Makronov predlog namenjen jačanju investicija u Evropi, naišao na neodobravanje Berlina.

Makron je u tom kontekstu indirektno kritikovao upravljanje finansijskom krizom 2008, vodjeno pre svega pod pritiskom Nemačke.

On je ocenio da je preveliki fokus stavljen na smanjenje javnih dugova i uredjivanje finansijskog sektora, "ludački koktel", što je dovelo do očajanja kod evopskih "srednjih klasa".

Francuski lider se zato založio za povećanje javne potrošnje, dok Nemačka želi budžetsku disciplinu.

Kina i SAD su "izabrale da veoma povećaju javnu potrošnju" dok Evropa "nastavlja budžetsku konsolidaciju na zajedničkom nivou", rekao je Makron.

"To je jedini način da se srednje klase pomire s budućnošću", izjavio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.