VUČIĆ SA SRBIMA IZ REGIONA: Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir
Aleksandar Vučić, Foto: Print Screen

otkrivamo

VUČIĆ SA SRBIMA IZ REGIONA: Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir

Vučić na sastanku sa Srbima iz regiona, a tema je situacija u regionu

Objavljeno: 14:56h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona, a tema sastanka je situacija u Crnoj Gori i BiH.

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvuju patrijarh Irinej, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tu su i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, predsedednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Na sastanku su i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Goran Knežević, Aleksandar Vulin, kao i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

"Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir da ekonomski ojačamo, da imamo više dece. Znam da se to ne dopada delu javnosti koji želi radikalna rešenja, ali najveći uspeh Srbije je u tome koliko dugo može da sačuva mir", kazao je Vučić.

Ocenio je da je Srbija "ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina", da se nalazi "pred velikim političkim iskušenjima" jer, kako je rekao, "neki u medjunarodnoj zajednici pokušavaju da po oprobanom receptu okrive Beograd za sva dešavanja u regionu".

"Juče sam konačno shvatio da (bivši premijer Kosova Ramuš) Haradinaj nije bio sasvim sam kada je uvodio takse, već da je bilo onih u medjunarodnoj zajednici koji nisu imali ništa protiv toga", rekao je predsednik Srbije i nastavio da "nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH, da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu"

Predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore, Andrija Mandić, kazao je da su predstavnici srpskih organizacija veoma zadovoljni današnjim sastankom s Vučićem.

"Srećni smo što je konstantovano da je snaga srpske solidarnosti pokazala najlepše lice upravo litijama u Crnoj Gori. Kada smo saopštili da smo ugroženi i mi i naša crkva u Crnoj Gori, naš se narod odzavao. Nemamo dileme da će tako biti do kraja, odnosno što rekao Njegoš: 'Svoj svojega nikad puštat neće' ", naveo je Mandić.

Potom je na svečanosti u zgradi Predsedništva, povodom Dana državnosti Srbije, Vučić izjavio je da "danas, kada su mnoge od naših srpskih institucija ugrožene širom regiona, danas kada se preti opstanku našoj Srpskoj crkvi na teritoriji Crne Gore, danas kada se preti opstanku našeg srpskog entiteta na teritoriji Bosni i Hercegovini, neretko i nekih zemalja Evropske unije, mi moramo da budemo postojani, snažni i da kažemo da za nas rat nije opcija; da je su nas samo mir i saradnja izbor, ali takodje da za nas kapitulacija nije mogućnost"

Sretenjski ustav upriličio je slobodu, uveo sveta prava, podelio vlast i napravio najliberaniji pristup evropskim i svetskim vrednostima. Mi smo deo slobodnog sveta i onih vrednosti koji su deo Evrope, ali samo i ispod barjaka pod kojim je ceo slobodan svet – izjavio je Aleksandar Vučić

Ne stidimo se prošlosti i našeg entiteta. Danas možemo više i Srbiji mi žemo da damo slobodu i mogućnost da ponovo možemo da stvaramo. Ne postoji veći zadatak od toga. Svaka fabrika, put i pravo na sopstvenu šansu – rekao je predsednik Vučić.

Kako je Vučić ukazao, danas su mnoge od srpskih institucija širom regiona ugrožene.

- Danas kada se preti opstanku našeg entiteta moramo da budemo postojani i snažni. Ne postoji opcija za naš neuspeh. Ne smemo da zaboravimo na to koliko naših ljudi živi zapadno od Drine, koliko u Crnoj Gori i verujem da im je naša pomoć potrebna - naglasio je Vučić.

- Rat nije opcija, ali ni kapitulacija! Srbi gde god da žive, mogu da očekuju našu pomoć - dodao je.

Predsednik Srbije ranije je rekao da ga veoma brine situacija u Republici Srpskoj i da Srbija ima odgovornost prema srpskom narodu i da će brinuti o njemu ma gde se nalazio.

Vučić je, povodom situacije u BiH, rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuva mir u BiH i da brine o srpskom narodu, zbog čega Srbja i ulaže u svaku opštinu u Republici Srpskoj.

"Dali smo više novca od svih prethodnih vlasti zajedno i nastavićemo još da ulažemo. Imaćemo sastanak i sa srpskim organizacijama iz Crne Gore, pomoći sve što možemo poštujući ustavni poredak Crne Gore", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić uručuje danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Pogledajte prenos:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.