NAJČUVANIJE OSTRVO VIRUSA: Ovde se TESTIRAJU najopasniji OTROVI koje SVET POZNAJE!
Mi smo Alkatraz za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg nema bega, Foto: Profimedia

top secret

NAJČUVANIJE OSTRVO VIRUSA: Ovde se TESTIRAJU najopasniji OTROVI koje SVET POZNAJE!

Na to moramo biti spremni svaki dan

Objavljeno: 15:19h

Baltičko ostrvo, koje je nekada korišćeno za istraživanje biološkog oružja, danas nemački naučnici koriste za razvijanje vakcina kojima spasavaju živote.

Pristup ostrvu Rajms strogo je ograničen. Naučnici koji tamo rade moraju na dezinfekcijska tuširanja na ulazu i izlazu. Zaštitna odela su obavezna. Na ostrvu su i desetine životinja, kod kojih je virus namerno izazvan, kako bi se nadgledao i istraživao tok bolesti, prenosi Jutarnji hr.

"Mi smo Alkatraz za viruse, strogo čuvani zatvor iz kojeg nema bega", kaže Franc Konrads, zamenik direktora Instituta Fridriha Loeflera.

Smešten južnije od živopisnog ostrva Ruegena, Rajms je globalni centar za istraživanje patogena poput virusa besnila, afričke svinjske kuge ili ebole.

Laboratorije u kojima se čuvaju najopasniji virusi i staje sa zaraženim životinjama imaju sigurnosni nivo 4 - najvišu u Nemačkoj.

"Činimo sve što je moguće da se virusi ne rašire", rekao je Konrads.

"To je vrlo važno za naš posao."

Institut Fridriha Loeflera najstariji je svetski centar za proučavanje virusa. Osnovao ga je 1910. godine naučnik čije ime danas nosi. Institut danas zauzima gotovo celu površinu ostrva, dugog hiljadu i širokog 300 metara. Od 1970. godine nasipom je povezan s kopnom.

Nemačka vlada u poslednjih desetak godina u institut je uložila oko 300 miliona evra, uglavnom za unapređenje infrastrukture. Danas ima 89 laboratorija i 163 staje.

"Naš najvažniji zadatak je priprema za epidemiju", kaže Konrads i navodi primer afričke svinjske kuge, koja se ove godine pojavila u srednjoj Evropi.

"Na to moramo biti spremni svaki dan", rekao je.

Na ostrvu se nalazi između 80 i 100 velikih životinja, lama, divljih svinja, krava, koza, ovaca.

Kada neka od zaraženih životinja postane previše bolesna, naučnici je uspavaju.

U institutu kažu da je inficiranje životinja nužnost. Jedino tako naučnici mogu saznati kako se životinje mogu zaraziti u prirodi, kako se bolest razvija i kako životinja reaguje.

Pošto se ispitivanja provode za razvoj vakcina koje mogu spasiti milione životinja, zaštititi farmere i možda iskoreniti glad, Konrads ih smatra "opravdanim".

BONUS VIDEO:

OVO JE KUĆA STRAVE I UŽASA U KOJOJ JE OTMIČAR DRŽAO MONIKU: Svuda razbacane stvari, otpaci hrane i žileti (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.