LUDI MAG IZ RUSIJE: Za jedne je bio Mesija, za druge sam ĐAVO!
Georgij Raspućin, Foto: Profimedia

neverovatno

LUDI MAG IZ RUSIJE: Za jedne je bio Mesija, za druge sam ĐAVO!

Raspućina je ubio caričin rođak princ Feliks Jusupov na današnji dan 1916. a carska obitelj je dva meseca kasnije svrgnuta s trona. Smaknuti su 17. maja 1918. godine

Objavljeno:

Pre smrti Georgij Raspućin, mistik u kojeg su ruski car Nikolaj II. i njegova carica Aleksandra imali apsolutno poverenje i slepo mu verovali jer je jedini uspevao odagnati bolove njihovom sinu jedincu koji je bolovao of hemofilije, poslao pismo svom prijatelju caru.

U njemu je napisao da će u slučaju da ga ubiju zavernici, celu carsku porodicu ubiti ruski narod. Odnosno ako ga ubije običan čovek, onda će carska porodica preživeti, no ako ga ubije neko iz plemićkih krugova, carska će porodica biti pobijena tokom sledeće dve godine. Dodao da tada ni jedan plemić neće živeti u Rusiji najmanje 25 godina.

Raspućina je ubio caričin rođak princ Feliks Jusupov na današnji dan 1916. a carska obitelj je dva meseca kasnije svrgnuta s trona. Smaknuti su 17. maja 1918. godine.

Miljenik carice i ruskih plemkinja kontroverzni Grigorij Raspućin za jedne je bio pravi Mesija, a za druge sam nečastivi. Za neke je bio i ostao pravi svetac, a za druge veliki mag.

Jedni su ga smatrali isceliteljem i vidovnjakom, dok su ga drugi smatrali da je prevarant i razvratnik te optužili za zaveru protiv carske porodice Romanov i njihovo uništenje.

Otrov na njega nije delovao

Grupa urotnika predvođena princom Jusupovim, odlučila ga je u jeku Prvog svetskog rata, krajem 1916. zauvek ukloniti. Ipak to nije bio jednostavno kako im se na prvu činilo.

Dobro su se svi namučili dok ga na kraju nisu dokrajčili.

Prvo su pokušali da ga otruju vinom i kolačima punim cijanida i to količinom otrova koja je bila dovoljna da ubije petoro ljudi. Ali, otrov nije delovao. Iako je jeo otrovne kolače i pio otrovno vino, Raspućin nije pokazao znakove trovanja. Zbunjeni i uspaničeni knez Jusupov počeo je zatim da puca u njega iz neposredne blizine. Rasputin je pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je, udario kneza Jusupova i pokušao da pobegne. Ostali su ga zatim uhvatili, istukli palicama, ispalili u njega još metaka, zavezali, te ga bacili u hladnu reku Nevu.

Kada je Raspućinov leš pronađen ustanovljeno je da smrt nije nastupila od otrova i metaka, niti od udaraca po glavi, već od davljenja?! Naime, pluća su mu bila ispunjena vodom, što je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio.

Posebnim moćima odagnao bi bol prestolonasledniku Alekseju

Sibirski seljak Raspućin godinama je bio bliska osoba carskog bračnog para. Predstavljao se kao iscjelitelj i vidovnjak. Car i carica smatrali su ga svetim čovjekom i božjim poslanikom. Carica je čak vjerovala da joj se Bog obraćao kroz njega...

Raspućin je imao gotovo natprirodnu moć da utiče na um i volju mnogih ljudi, koju je koristio da ostvari uticaj na ruski dvor i obitelj posljednjeg ruskog cara.

U vrlo kratkom vremenu postao jedan od najmoćnijih i najuticajnijih osoba u Carstvu i osobni savjetnik cara Nikolaja II. i carice Aleksandre. To mu je uspelo jer svojim posebnim moćima znao odagnati bol prestolonasledniku Alekseju koji je bolovao od hemofilije. Čak ga je u više navrata spasio smrti. Nakon susreta sa Rasputinom dijete ne bi bilo izlečeno, ali bi bilo isceljeno. Dečak bi se nakon Rasputinovih seansi digao iz kreveta i to je bilo dovoljno da car i carica počnu Rasputina smatrati svojim duhovnim savetnikom. Ubrzo se pokazalo da car nijednu odluku, uključujući i one najznačajnije političke odluke, nije više donosio bez Rasputina.

Rasputin je cara nazivao "otac", a caricu "majka". Carska porodica je toliko verovala Rasputinu da se carica i njene kćeri sve do svoje smrti, u smaknute su godinu i pol dana nakon njegovog ubistva, nosili njegove slike na medaljonima.

Ledenim, magnetskim pogledom opčinjavao je sugovornike

Rođen je u Sibiru 1869. godine u siromašnoj seljačkoj porodici. Brat i sestra su mu umrli. Sestra se utopila, a brat je umro od upale pluća.

Od najranijeg detinjstva je bio sklon meditaciji i zatvaranju u sebe. Pokazivao je i sposobnost isceljivanja od raznih bolesti.

Pričalo se da je bilo dovoljno samo da položi ruku na obolelo mesto kod ljudi ili životinja, a naročito konja i oni bi ozdravili. Govorilo da krave daju više mleka kada su u njegovoj blizini.

Imao je ledeni, magnetski pogled koji je opčinjavao sugovornike. Danas neki istraživači pretpostavljaju da je raspolagao naglašenim hipnotičkim sposobnostima koje su mu omogućavale da kontrolira ljude.

Tvrdio da ga je Bog odabrao za posebnu misiju te je ostavio ženu i djecu i putovao Rusijom tvrdeći da 'u ime Boga' leči bolesne , ali isto tako da može prizivati kišu u vreme suša.

Lako je uveravao žene da im je potrebno 'očistiti grehe'

Često sam sebe bičevao do krvi, sve radi 'očišćenja' greha, a najviše od svega je volio preobraćivati "grešnice" na način da bi ih silovao ili orgijao s njima do zore..

Rasputin koji je imao nezasitni seksualni apetit nije bio neugledan muškarac. Bio je snažan i visok čak 193 centimetra, magičnog pogleda i znao je vrlo lako uvjeriti žene da im je potrebno 'očistiti grehe'. Naravno, to bi trebale napraviti u njegovom krevetu. Plemkinje su često bile 'grešnice' na kojima primenjivao "ljubavni način oproštenja grijeha i pročišćenja".

Mnoge žene su s oduševljenjem pisale u svojim dnevnicima o 'pročišćenju'. Ženama nije smetalo ni to što je bio nepismen i jeo rukama, a nije držao ni do higijene te se besomučno opijao. Jednom se pohvalio kako šest meseci nije presvukao donje rublje. Voleo je da se druži s prostitutkama s kojima se po cele noći opijao i rano ujutro vraćao kući.

Njegova supruga Praskovija koju je oženio kad mu je bilo tek 18 godina tolerisala je njegova seksualne susrete s ostalim ženama odnosno nije videla ništa loše u tome. Ostala mu je verna do kraja. 'Ima on dovoljno za sve', jednom je rekla.

Rasputin je bio veliki protivnik rata, što iz moralnih razloga, što iz uvjerenja da će rat sigurno dovesti do političke katastrofe. Kad se Rusija uključila u rat prorekao je da će ruska vojska biti uspješna samo ako sam car preuzme komandu nad vojskom, što je zbog loše pripremljenog Nikolaja rezultiralo katastrofalnim posledicama po Rusiju. Kad je car tražio da Rasputin ode na front blagosloviti rusku vojsku, jedan od generala je rekao da će ga objesiti ako se slučajno pojavi. Njegov snažan uticaj na carsku obitelj te glasine o njegovoj seksualnoj vezi s caricom dovele su do njegove čudne smrti.

Otporan na smrt?

Izbegao je smrt kad ga je 1914. godine pokušala ubiti ruska seljanka Jina Guseva, koja mu je zabila nož u trbuh. Dogodilo se to u Sibiru, u njegovom rodnom selu u kojem je živela njegova žena i djeca i koju je dolazio da posećuje kad nije bio na ruskom carskom dvoru. Jina Guseva je nakon probadanja Rasputina navodno uzviknula: “Ubila sam Antikrista!”

Ipak, Rasputin od probadanja nožem nije umro, nego je pobjegao niz ulicu, a Jina je pojurila za njim nastojeći ga dotući. Odbio ju je tek udarcem štapa u lice, nakon čega se ona predala policiji. Proglašena je ludom i stavljena u azil za mentalno poremećene. Rasputin se brzo oporavio.

Poživio je još dvije godine, a onda ga je ubila grupa urotnika predvođena princom Feliksom Jusupovim. Njega je nakon Rasputinove smrti car prognao na imanje udaljeno stotinama kilometara od prestolnice ali je princ uspeo da preživi revoluciju i dolazak boljševika na vlast.

Njegova porodica ostatak života provela je na jugu Francuske.Boljševici su nakon pogubljenja carske porodice iskopali su i oskvrnuli Rasputinov grob te zapalili njegove ostatke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.