LUKAŠENKO JE APSOLUTNI VLADAR BELORUSIJE: Na izborima OPOZICIJA nije osvojila NIJEDAN MANDAT! (VIDEO)
Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

diktatura?

LUKAŠENKO JE APSOLUTNI VLADAR BELORUSIJE: Na izborima OPOZICIJA nije osvojila NIJEDAN MANDAT! (VIDEO)

Kritičari su već odbacili glasanje kao neregularno i saopštili da je bilo mnogo nepravilnosti, uprkos nedavnim pokušajima Lukašenka da se približi Zapadu

Objavljeno:

U Belorusiji su se ovog vikenda održali parlamentarni izbori, na kojima opozicioni kandidati nisu osvojili nijedan mandat!

Kandidati lojalni Aleksandru Lukašenku ubedljivo su pobedili na parlamentarnim izborima u Belorusiji, a opozicija nije osvojila nijedan mandat.

Kritičari su već odbacili glasanje kao neregularno i saopštili da je bilo mnogo nepravilnosti, uprkos nedavnim pokušajima Lukašenka da se približi Zapadu.

Prema zvaničnim rezultatima, stranke lojalne Lukašenku osvojile su svih 110 mandata u Predstavničkom domu, donjem domu parlamenta, preneo je AFP.

Međutim, javlja Radio Slobodna Evropa, građani u stvari imaju malo izbora pošto je 200 stranačkih kandidata, među kojima i neki od opozicionih favorita za poslanike, isključeno sa izbora jer navodno nisu ispunili administrativne zahteve. Opozicija je ranije imala dva mandata u ovom skupštinskom domu.

U nedelju je već zabeleženo 500 kršenja propisa. Stranke ukazuju da zvaničnici naduvavaju broj birača na glasačkim mestima u odnosu na broj koji su prebrojali posmatrači. Aktivisti za odbranu ljudskih prava koji prate odvijanje glasanja rekli su da su isterani s glasačkih mesta i da im je zabranjeno fotografisanje.

Radio "Slobodna Evropa" je preneo da je jedan nezavisni posmatrač snimio ženu koja je pokušala da hrpu glasačkih listića nagura u glasačku kutiju na biračkom mestu u Brestu, na granici s Poljskom. Na tu prijavu je Lidzia Jarmošina, predsednica Centralne izborne komisije, odgovorila zahtevom da se tom posmatraču oduzme akreditacija. Jarmošina koja je već 23 godine na čelu Centralne izborne komisije, odbacila je kao neistinite izveštaje o tome da je studentima univerziteta blo rečeno ili da glasaju, ili će "imati problema", uključujući iseljevanje iz studentskih domova.

Aleksej Janukevič, potpredsednik opozicione stranke "Beloruski narodni front", rekao je za Frans pres da su vlasti izabrale "poznati scenario falsifikovanja".

- Mi već s 99 odsto sigurnosti znamo ko će pobediti u svakom okrugu - rekao je za Frans pres Nikolaj Koholov, vođa opozicione Ujedinjene gradjanske partije.

Lukašenko vlada Belorusijom od 1994. godine, a međunarodni posmatrači su ranije opisali seriju izbora kao nepoštene.

U Belorusiji će sledeće godine biti održani predsednički izbori, a Lukašenko je juče, kada je izašao na biračko mesto, potvrdio da će se ponovo kandidovati.

On je rekao da shvata da će zapadne zemlje pratiti parlamentarne izbore, ali da Belorusija ima konačnu reč. - Održavamo ovo glasanje u svojoj zemlji za svoj narod, da bi stvari bile bolje i održavamo ih na način koji mi razumemo - rekao je Lukašenko. Oni koji kritikuju Lukašenka imali su malo izbora na glasačkom listiću, pošto glavnim opozicionim liderima i jedinoj dvojici opozicionih poslanika nije bilo dozvoljeno da se kandiduju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Radio Slobodna Evropa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.