KO KAŽE NEŠTO LOŠE PROTIV VLASTI, MORA NA TELEVIZIJU DA SE JAVNO IZVINI: Ovako čečenski diktator kontroliše narod
Javno izvinjenje na državnoj televiziji, Foto: TV Grozny printscreen

diktatura

KO KAŽE NEŠTO LOŠE PROTIV VLASTI, MORA NA TELEVIZIJU DA SE JAVNO IZVINI: Ovako čečenski diktator kontroliše narod

Razvoj društvenih medija stvorio je poseban TV žanr, u kojem targetirani građani koji su objavljivali čak i blago izražavanje neslaganja na društvenim mrežama ili privatnim aplikacijama za razmenu poruka

Objavljeno:

U maju 2017. godine Jaka Beksultanova je otvorila svoj telefon, pritisnula Instagram ikonu i počela da piše poruku vođi Čečenije.

Nekoliko dana ranije, požar se probio kroz stambenu zgradu gospođe Beksultanove u glavnom gradu Čečenije Grozni. Lokalni izveštaji kažu da je požar ostavio najmanje dva stanovnika sa teškim opekotinama i više desetina beskućnika.

Po svoj prilici, gđa Beksultanova je mislila da će njena molba čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu da ostane nezapažena - njegov Instagram profil, pošto je zatvoren od strane platforme, imao je oko tri miliona sledbenika i privukao stotine komentara. Ali je svejedno otkucala poruku i pritisnula.

- Dragi Ramzan Akmatovič, veliki zahtev: čujte našu bol i pomozite da se pruži medicinska pomoć žrtvama. Dvoje ih je: majka i sin. Na fotografiji majka - sa vise od 90% opekotina i sina sa više od 60%.

Poruka nije prošla nezapaženo. Samo nekoliko sati nakon što je napisala, gospođa Beksultanova našla se na čečenskoj državnoj televiziji. Izgledajući okrivljeno dala je izjavu:

- Nisam imala nikakvih informacija i mislila sam da se ništa ne radi kako bi se pomoglo ljudima. Danas sam videla da se radi dosta.

Dopisnik informativnog programa opisao je komentar gđe Beksultanove sa Instagrama kao laž koja bi pomogla neprijateljima Čečenije. Ministar zdravlja Čečenije Elkhan Suleimanov optužio je gđu Beksultanovu za uvredu predsednika Kadirova. Gospođa Beksultanova, držeći maramicu u ruci, uzdahnula je i nije rekla ništa.

Ali poruka je bila jasna: ako se žalite u Čečeniji, budite spremni da se izvinite zbog toga.

Tokom protekle decenije, g. Kadirov je potvrdio autoritarnu vlast nad Čečenijom, ruskom republikom na Severnom Kavkazu. Vrlo lojalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Kadirov je slomio slobodnu štampu i ugušio otpor. Među alatima koje je koristio, prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava: pretnje, prisilni nestanci i, tokom proteklih nekoliko godina, televizijsko javno sramoćenje.

Ova taktika se oslanja na duboko konzervativnu prirodu društva u Čečeniji. Kao moderna verzija osuđivanja na gradskom trgu, koristi stid da zadrži ljude u redu.

Aktivisti za ljudska prava su pratili primere javnog ponižavanja još od početka vladavine gospodina Kadirova 2000. godine, kada su čečenske vlasti koristile princip kolektivne odgovornosti za razbijanje rođaka osumnjičenih separatističkih pobunjenika, prisiljavajući ih da se izvine i javno se odreknu članova porodice.

Razvoj društvenih medija stvorio je poseban TV žanr, u kojem targetirani građani koji su objavljivali čak i blago izražavanje neslaganja na društvenim mrežama ili privatnim aplikacijama za razmenu poruka. Jedan od prvih dobro dokumentovanih primera bila je socijalna radnica Aišat Inaieva. Krajem 2015. gđa Inaieva je snimila glasovnu poruku na Whatsapp-u optužujući Kadirova da je zanemarivao siromašne Čečene dok je bio bogat. Poruka je neočekivano postala viralna i gospođa Inajeva se našla na TV Grozni.

Za razliku od gospođe Beksultanove, gđa Inaieva je dovedena pred gospodina Kadirova. Sedeći pored svog muža na zlatno-žutoj sofi ispred čečenskog vođe, njegovih pomoćnika i svog šefa, izgledala je vidno uznemireno. Pošto ju je gospodin Kadirov ukorio i pustio izvode iz njene audio poruke, ona se povukla. Držala je glavu nagnutom, krećući se samo povremeno kako bi obrisala nos nosnom maramom.

Od tada, Čečeni su se na ekranu izvinili za širok spektar uočenih krivičnih dela, od širenja glasina o vakcinama i otmicama dece, do žalbi na lokalne zvaničnike, na navode o kršenju ljudskih prava.

- Ako su se ljudi prvobitno izvinili zbog primedbi upućenih gospodinu Kadirovu ili zbog kritikovanja lokalnih vlasti uopšte, sada su se izvinjenja transformisala. Možete se zaista izvinjavati za bilo šta - rekla je novinarka i aktivistkinja za ljudska prava Aida Mirmaksumova iz susednog Dagestana.

- Na primer, roditelji se žale u Whatsapp grupi da su primorani da skupljaju novac, primorani da plate školski izlet u cirkus ili pozorište. Čak i za to, mogu se pozvati da se izvinu.

U martu 2017. na redu je bila Maret Zanzulaieva da se izvini. Prestup gospođe Zanzulaieve bio je da optužuje čečensku policiju da je pretukla ljude u njenom malom selu. Optužbu je iznela na lokalnom skupu i neko je snimio skup i objavio video na internetu.

Izgledajući pokoreno i uznemireno, gospođa Zanzulaieva je mirno sedela ispred predsednika čečenskog parlamenta, Magomeda Daudova, dok je optuživao da nema poštovanja za sprovođenje zakona.

- Maret, ovaj slučaj je izazvao mnogo glasina u Čečeniji ... Imam pitanje za vas: da li vam je predstavnik vlasti stvorio bilo kakve probleme - pitao je Daudov.

Gospođa Zanzulaieva je pogledala dole.

- Ne - rekla je i dodala:

- Videla sam nešto što zaista nisam videla.

U aprilu, Kulsum Dzhavotkhanova, medicinska sestra u rehabilitacionom centru u selu Alpatovo, optužena je da je izazvala pacijenta da širi lažne Whatsapp glasine o navodnom zlostavljanju u ustanovi. U šestominutnom izvjštaju o TV-u u Groznom, pacijenti i zvaničnici su rekli da su te optužbe bile laž i da je gđa Džavothanova optužena da je iskoristila pacijenta.

Gospođa Džavothanova je stajala u tišini, pognute glave. Stojeći pored nje, njen muž se izvinio u njeno ime. Segment je završio bliskim likom gospođe Džavothanove.

- Ona je sada bez posla, ali njena loša reputacija je tu da ostane.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov foto: AP Photo/Pavel Golovkin

U uznemirujućem trendu, Čečeni se ne targetiraju samo zbog javnog kritikovanja vlasti, već i zbog privatnih poruka koje šalju prijateljima i porodici. Čini se da se posebna pažnja posvećuje audio porukama na Whatsapp-u.

U septembru, Rovzat Dokudaieva iz malog sela Džhalka izvinula se na državnoj TV za audio poruku koju je rekla da je poslala samo svojim rođacima, u kojoj je upozorila na moguće otmice dece u blizini lokalne škole. Poruka je prosjeđena i na kraju je došla do pažnje vlasti, a gospođa Dokudajeva se našla na TV Grozni.

Delovanje Čečena na društvenim medijima prati posebno odeljenje zaduženo za rešavanje pritužbi građana. Čini se da zvaničnici iz ove jedinice blisko sarađuju sa novinarima, koji pozitivno izveštavaju o ukorima na građane.

Igor Kaliapin, šef Odbora za borbu protiv mučenja, grupe za ljudska prava, rekao je da čečenska država razvija mrežu informatora među svojim običnim građanima.

- Ovo nikada ranije nije postojalo - rekao je Kaliapin.

- Cinkarenje je postalo moderno. Mnogi mladi ljudi, ne videći stvarnu perspektivu, vide ga kao način za unapređenje svoje karijere.

Oni koji su optuženi za širenje lažnih glasina suočavaju se sa nemogućim izborom. Izvinjavanjem, oni sramote sebe i svoje rođake. Odbijajući to da učine ugrožavaju sebe i svoju porodicu.

- Osoba može reći: 'Nisam spremna da budem ponižena, neka rade šta god žele sa mnom,' ali ako se radi o njihovoj deci, braći i sestrama, ili njihovim roditeljima, oni nemaju izbora - rekla je Tania Lokšina iz organizacije Hjuman rajts voč u Moskvi.

U 2016. godini Ramazan Džhalaldinov bio je prisiljen da pobegne iz Čečenije nakon što je optužio lokalne zvaničnike za proneveru u online video poruci predsedniku Putinu.

Njegov porodični dom je bio zapaljen, dok je sam Džalaldinov bio osuđen na službu u zajednici zbog klevete i morao je da se izvini na državnoj televiziji. Govoreći ruskim novinarima godinu dana kasnije, rekao je da se samo izvinio jer je njegov rođak poslan u zatvor nakon što je objavio video.

- Ne bi me sada prisilili da to ponovim. Radije bih popio otrov nego da ponovim te reči - rekao je on Batenka Da Vi Transformer, nezavisnom ruskom mediju.

U čečenskom društvu, u kojem lično i porodično dostojanstvo igraju ključnu ulogu, naređenje da se izvini stavlja ljude u užasnu vezu. Ako odbiju to donosi reperkusije od države; ako pristanu sledi sramota.

- Zapravo, sramota pada ne samo na osobu i njihove roditelje, već i na njihovu celu porodicu - rekla je Aida Mirmaksumova.

- Niko neće imati nikakve veze sa vašom porodicom ili poslovati s njima. Ćerka se neće udati u porodicu, zet neće biti prihvaćen. I tako dalje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.