BRITANSKI VOJNICI USKORO NA HAŠKOM SUDU? Emisija javnog servisa našla DOKAZE o strašnim RATNIM ZLOČINIMA u Iraku
Snimci mučenja kompromituju britansku vojsku, Foto: Youtube printscreen

presedan

BRITANSKI VOJNICI USKORO NA HAŠKOM SUDU? Emisija javnog servisa našla DOKAZE o strašnim RATNIM ZLOČINIMA u Iraku

Emisija "Panorama" je našla dokaze da je država prikrila ubistva civila od strane britanskih trupa u Iraku i Avganistanu

Objavljeno:

Međunarodni krivični sud mogao bi da otvori prvu istragu britanske vojske nakon BBC programa o navodnim ratnim zločinima.

Emisija "Panorama" je našla dokaze da je država prikrila ubistva civila od strane britanskih trupa u Iraku i Avganistanu.

Haški sud je saopštio da ove nalaze shvata veoma ozbiljno. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su navodi neosnovani.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u potpunosti sarađivalo sa Hagom i nije videlo opravdanje za dalje intervencije suda.

Zvanična istraga MKS-a, sa sedištem u Hagu u Holandiji, bila bi prvi put da je taj sud pokrenuo postupak protiv bilo kojeg državljanina Velike Britanije zbog ratnih zločina.

Haški sud je saopštio da će nezavisno proceniti BBC-jeve nalaze i pokrenuti slučaj ako se pokaže da vlada štiti vojnike od krivičnog gonjenja. Sud je ranije zaključio da postoje verodostojni dokazi da su britanske trupe počinile ratne zločine u Iraku.

Većina tih slučajeva uključuje navode o maltretiranju zatočenika. Najpoznatiji je slučaj Bahe Mouse, hotelskog radnika u Basri koji je umro nakon što su ga britanske trupe mučile i pretukle 2003. To je dovelo do javne istrage i jedine osude britanskog vojnika za ratni zločin u Iraku.

Međutim, Panorama je, sarađujući sa Sunday Timesom, otkrila nove informacije o navodnim ubistvima u britanskom pritvoru.

Detektivi iz Iračkog tima za istorijske navode (IHAT), koji su istraživali navodne ratne zločine koje su počinile britanske trupe tokom okupacije Iraka, kažu da su pronašli dokaze o raširenoj zloupotrebi koja se dogodila u bazi britanske vojske u Basri tri meseca pre nego što je Mousa ubijen.

To se dogodilo u kampu Stiven, kojim je upravljao Black Watch, 3. bataljon, Kraljevski puk Škotske. IHAT je istražio smrt dvojice muškaraca, koji su umrli u roku od nedelju dana jedan drugog, u maju 2003.

Ministarstvo odbrane prihvata da su obojica bili nedužni civili. IHAT je prikupio izjave britanskih vojnika i osoblja vojske u kojima je opisano kako su ta dva muškarca mučena pre nego što su ih pronašli mrtvi sa vrećama vezanim preko glave.

Ovog leta britanski vojni tužioci odlučili su da niko neće biti procesuiran u vezi sa dva smrtna slučaja.

Kada su mu pokazani dokazi koje je prikupio BBC, bivši direktor javnog tužilaštva Lord Makdonald rekao je da misli da je "zapanjujuće" što nijedan vojnik nije optužen.

- Mislim da postaje prilično očigledan zaključak da jevelika verovatnoća da su ti muškarci bili fizički zlostavljani pre smrti.

U nedelju, ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je za BBC "da su svi navodi koji su imali razmotreni". Ministarstvo odbrane je saopštilo da se vojne operacije izvode u skladu sa zakonom i da je bila sprovedena opsežna istraga navoda.

- Nakon pažljivog razmatranja upućenih slučajeva, nezavisni organ za krivično gonjenje odlučio je da ne procesuira. - rekli su iz ministarstva.

BBC-jeve tvrdnje su prosleđene servisnoj policiji i organu gonjenja koji ostaju otvoreni za razmatranje navoda.

bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.