ADEM JE SILOVAO TRUDNU SRPKINJU KOJA MU JE BILA RATNA ZAROBLJENICA: Pobegao u Ameriku, sada traže njegovo IZRUČENJE
Ilustracija, Foto: Shutterstock

rat u bosni

ADEM JE SILOVAO TRUDNU SRPKINJU KOJA MU JE BILA RATNA ZAROBLJENICA: Pobegao u Ameriku, sada traže njegovo IZRUČENJE

U zahtevu za izručenje se navodi da je Kostjerevac, koji je služio u Prvoj muslimanskoj brigadi Armije RBiH, silovao ženu u osvojenom selu

Objavljeno:

Adem Kostjerevac (58), bivši vojni policajac u BiH, koji već 17 godina živi u Misuriju, suočen je s izručenjem zbog optužbi za silovanje trudne Srpkinje, koja je 1992. držana kao zarobljenik, piše dnevni list Star Tribune.

Kako navodi list, on će u saveznom sudu u Sent Luizu biti saslušan, kako bi se odlučilo o zahtevu za izručenje bh. vlasti.

U zahtevu za izručenje se navodi da je Kostjerevac, koji je služio u Prvoj muslimanskoj brigadi Armije RBiH, silovao ženu u osvojenom selu nakon što su je bošnjačke snage uhapsile 17. septembra 1992. godine.

- Žena, koja je bila komšinica Kosterjerevca, rekla je da ju je kasnije nekoliko puta silovao čuvar na drugoj lokaciji. Višestruki napadi uzrokovali su pobačaj, a 5. februara 1993. puštena je u razmeni zarobljenika - navedeno je, uz napomenu da je o ovim događajima svedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Kostjerevac je agentima FBI-ja rekao da je u pritvoru video ženu za koju je rekao da mu je bila komšinica i supruga bivšeg druga iz razreda, ali je negirao da ju je silovao, već je tvrdio da joj je dao hranu i pružio joj zaštitu kada su je drugi pokušali ubiti.

- Kostjerevac, koji je u SAD došao sa suprugom i koji ima petoro odrasle dece, optužen je u BiH 2015. godine. U sudskim dokumentima se navodi da pati od posttraumatskog ratnog stresa, gubitka pamćenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i da je imao srčani udar. Kao razlog što se nije se dobrovoljno pojavio na sudu u BiH je naveo svoje zdravstvene probleme - piše list.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.