ZNAO JE ODGOVOR NA SVAKO PITANJE U KVIZOVIMA: A onda je otkrivena najveća prevara
Poznati kviz, Foto: Printscreen/youtube

kralj kvizova

ZNAO JE ODGOVOR NA SVAKO PITANJE U KVIZOVIMA: A onda je otkrivena najveća prevara

Pedesetih, kada su kvizovi bili krem televizijske zabave Van Doren je bio njihov princ

Objavljeno:

Znao je sve, zbog svoje inteligencije postao je slavan, osvojio je stotine hiljada dolara, a onda se klupko rasplelo.

Profesor sa Kolumbije, Čarls Van Doren ne samo da potiče iz poznate i ugledne porodice, već je jedno (kratko) vreme bio genijalac i zvezda televizijskog kviza u kojem je zadivio naciju svojom pameću. Taj čovek je preminuo ove godine u SAD.

Pedesetih, kada su kvizovi bili krem televizijske zabave Van Doren je bio njihov princ. Obrazovan, zgodan, uglađen intelektualac odličnih akademskih postignuća i novoengleskog porodičnog pedigrea, piše The New York Times.

Čak 14 nedelja, od 28. novembra 1956. do 11. marta 1957. Van Doren je oduševljavao publiku od 50 miliona ljudi nastupima na NBC-jevom kvizu "Dvadeset i jedan", odgovarajući na pitanja poput: "Crno more je spojeno s Egejskim morem preko dva moreuza i manjeg mora. Navedite (1) dva moreuza, (2) manje more i (3) četiri zemlje koje se graniče s Crnim morem."

Oklevajući, mrmljajući, grizući usnicu, prilagođavajući slušalice u zvučno izolpvanoj staklenoj kabini, brišući znoj sa čela, gospodin Van Doren je, nakon naizgled mučne mentalne borbe, odgovorio: "Bosforski i Dardanelski moreuzi. Mramorno more. Rusija, Turska, Rumunija i... Bugarska." Pogodak!

Nabrojao je supruge Henrija VIII i sve njihove sudbine. Naveo je četiri američka potpredsednika u dvadesetima. Imenovao je četiri Balearska ostrva. I znao je uobičajena (svakodnevna) imena za karijes, miopiju i nedostatak patelarnog refleksa. Kad je napokon posustao, promašivši ime belgijskog kralja, srca su bila slomljena. Ali gospodin Van Doren, tada 31-godišnjak i već poznata zvezda predstave čiji je rejting skočio, otišao je s 129.000 dolara u dobitku (što je danas više od milion dolara).

Takođe se pojavio na naslovnici časopisa Time, primio je oko 20.000 pisama obožavatelja, odbacio desetine bračnih predloga i potpisao ugovor vredan 150.000 dolara da će se pojaviti na NBC-jevim emisijama naredne tri godine.

U sledećim mesecima širile su se glasine oko TV kviza. Neki takmičari su priznali da je kvizt namešten. Mreže su to zataškivale, a gospodin Van Doren je insistirao da nije učestvovao ni u kakvim prevarama. Osim što je obmanjivao javnost, nastavio je da zavarava svoju porodicu i prijatelje, pa čak i porotu na Menhetnu.

No, 2. novembra 1959, rekao je istražiteljima iz Kongresa da su sve predstave bile lažne, da su mu pitanja i odgovori unapred davani i da je bio podučavan da "dramatizuje" odgovore, da to sve pretvori u predstavu. "Dao bih gotovo sve što mogu i imam da preokrenem tok svog života u poslednje tri godine", rekao je.

Dodao je da se mučio u moralnoj i mentalnoj borbi da se pomiri s vlastitom izdajom. Izgubio je posao na Kolumbiji, NBC je otkazao ugovor, a zajedno s drugima koji su lagali poroti o svojim ulogama u kvizu, priznao je krivicu, što je prekršaj i dobio je uslovnu osudu. Mnogi takmičari delili su krivicu, ali publicitet je istakao g. Van Dorena zbog istaknutosti njegove porodice i toga koliko se isticao u kvizu.

Osramoćen, postao je urednik i pisao pod pseudonimom, zaposlio se u Enciklopediji Britanika i preselio se u Čikago 1965. Na kraju je postao potpredsednik zadužen za uredništvo i uredio, napisao i bio koautor desetak knjiga. U penziji je bio od 1982.

Decenijama je odbijao da javno govori o skandalu. Odbio je da pomogne u dokumentarcu o toj temi za PBS "American Experience" 1992. godine ili filmu Roberta Redforda iz 1994, "Quiz Show", velikog bioskopskog hita, koji se fokusirao na ulogu g. Van Dorena, kojeg je igrao Ralf Fajns. U svom članku za New Yorker, Van Doren kaže da je odbio naknadu od 100 hiljada dolara kako bi bio konsultant kod Redforda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.