KO JE ČARLS KUPERMAN, KOJI JE ZAMENIO BOLTONA? Deluje iz senke, radio je sa REGANOM, poznat po MRŽNJI prema islamu
Čarls Kupermen, Foto: Embassy of Poland

tiha, uzlazna karijera

KO JE ČARLS KUPERMAN, KOJI JE ZAMENIO BOLTONA? Deluje iz senke, radio je sa REGANOM, poznat po MRŽNJI prema islamu

Uprkos svojoj tihoj političkoj putanji, Kuperman je u politici još od 1970-ih kada je počeo uspon u Vašingtonu

Objavljeno:

Vršilac dužnosti američkog savetnika za nacionalnu bezbednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamenik Džona Boltona, rekli su iz Bele kuće za BBC.

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru objavio da je otpustio savetnika za nacionalnu bezbednost, isplivale su informacije da su Tramp i Bolton imali razmirice o brojnim spljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana.

Mnogi u Beloj kući nisu bili zadovoljni ni ponašanjem Boltona, a neimenovani izvor rekao je za BBC da je on od Nacionalnog saveta za bezbednost stvorio poseban entitet.

- Bolton radi odvojeno od ostatka Bele kuće - rekao je bivši zvaničnik Trampove administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, Bolton nije prisustvovao sastancima i pratio je sopstvene inicijative.

- On vodi sopstveni šou - rekao je taj zvaničnik.

Drugi zvaničnik Bele kuće izjavio je američkom partneru BBC-ja, CBS njuzu da je Bolton uvek imao svoje prioritete i da nikada nije pitao pedsednika koji su njegovi prioriteti.

Bivši visoki zvaničnik u američkoj administracji rekao je za CBS da je Boltonovo insistiranje da sve bude po njegovom razbesnelo mnoge ljude u Beloj kući, uključujući predsednika.

Proteklih meseci, kaže izvor CBS-a, zahtevi za Boltonovo razrešnje postali su sve glasniji, a da se u protekle dve nedelje već znalo da je Bolton sledeći na redu za otkaz.

Bolton je tvrdio da je sam dao ostavku
Bolton je tvrdio da je sam dao ostavku foto: AP

Dopisnica BBC iz Bele kuće jednom je upitala Boltona kakav je njegov odnos sa predsednikom, na šta je on prsnuo u smeh. Nakon što je Tramp objavio da mu je dao otkaz, Bolton je u poruci televiziji Foks njuz insistirao da je on podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost.

On je novinaru Vašington posta Robertu Kosti napisao da će i on "imati šta da kaže" i da mu je "jedina briga nacinalna bezbednost SAD".

Bolton, koji je na funkciji bio od aprila 2018. godine bio je treći Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, posle Majkla Flibna i H.R. MekMastera.

Ko je Čarls Kupermen?

- On je Boltonov dugogodišnji saveznik. Kuperman i još jedan Boltonov saradnik, Metju Fridman, bivši lobista, pomagali su Boltonu u proveri kandidata za posao u Veću za nacionalnu sigurnost dok se spremao da preuzmu posao prošlog proleća - izvestio je Politico 11. januara 2019.

Uprkos svojoj tihoj političkoj putanji, Kuperman je u politici još od 1970-ih kada je počeo uspon u Vašingtonu. Služio je kao savetnik za politiku Odbora za aktuelnu opasnost, zagovaračke grupe vođene neokonzervativcima sa agresivnim antisovjetskim stavom.

1980. Kuperman je radio za tim Regan-Buš i bio je deo onoga što je postalo poznato kao Oktobarska iznenađujuća grupa, čiji je cilj bio da se pripremi za "bilo kakav aktuelni događaj u spoljnoj politici ili odbrani, uključujući oslobađanje talaca, koji bi mogao povoljno da utiče na predsednika Kartera na novembarskim izborima. "

Nakon što je za predsednika izabran krajnje desni kandidat Ronald Regan, Kuperman je bio jedan od mnogih mladih konzervativnih republikanaca koji su dobili posao u njegovoj administraciji. On je uglavnom bio direktor Generalnog savetodavnog odbora za kontrolu oružja i razoružavanje, između ostalih. Po završetku Raganovih mandata, prešao je u vojni privatni sektor.

Kuperman je bio potpredsednik sektora raketne odbrane Lockheed Martin, a zatim kao potpredsednik strateških operacija i operacija protivraketne odbrane Boeinga, mesto s koga je otišao u penziju 2006. godine. Bio je povezan i sa antimuslimanskim udruženjima u SAD.

Kuperman i Fridman su blisko sarađivali s Boltonom pre Trampovog mandata. Trojica ljudi su 2015. osnovali Fondaciju za američku bezbednost i slobodu, neprofitnu organizaciju za lobiranje za izlazak nuklearnog sporazuma od 2015. godine sa Iranom.

U martu 2018., istog dana kada je Bolton imenovan savetnikom za nacionalnu bezbednost, njih troje osnovali su još jednu neprofitnu organizaciju pod nazivom Institut za sigurnu Ameriku.

Iako vodi istu politiku kao Bolton, Kuperman je sigurno daleko više spreman na kompromise, i manje nameće svoja mišljenja, za razliku od svog nekadašnjeg šefa - zato ga je možda Tramp i izabrao.

Bolton je podržavao plan razgraničenja za Kosovo, a nije poznato da li će njegov savetnik krenuti putem tih stavova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.