TRAMPOVA DESNA RUKA IMA PLAN ZA KOSOVO KOJI SE MNOGIMA U AMERICI NE SVIĐA: Da li je ovo ŠANSA ZA REŠENJE?
Bolton, Foto: Printscreen/Youtube/OtvoreniStudio

AMERIČKA ADMINISTRACIJA

TRAMPOVA DESNA RUKA IMA PLAN ZA KOSOVO KOJI SE MNOGIMA U AMERICI NE SVIĐA: Da li je ovo ŠANSA ZA REŠENJE?

Podseća se da se oglasio i član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun univerziteta, Čarls Kapčan, koji smatra da razmena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu

Objavljeno:

Deo američke administracije, pogotovo ljudi iz najbližeg okruženja predsednika Donalda Trampa, pokušavaju da vrate u igru razgraničenje, odnosno podelu teritorija kao moguće konačno rešenje za kosovsko pitanje, pišu Novosti.

Za ovakav rasplet višedecenijskog konflikta i stavljanje tačke na kosovsku traumu posebno je, kako prenose izvori lista iz diplomatskih krugova, zainteresovan jedan od najbližih saradnika prvog čoveka SAD, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

On je i javno, u nekoliko navrata pravio iskorake kada je reč o politici Vašingtona prema pitanju KiM, poručivši da se SAD "neće uključivati u dijalog između Srbije i Kosova o razmeni teritorija, ali i da ne isključuju teritorijalne korekcije", navodi list.

Zbog toga se našao i na meti kritika pojedinih političkih krugova u SAD, jer su najveća kočnica da Amerika zaigra na kartu podele ili korekcije granica u nastavku dijaloga kadrovi koji su u Stejt departmentu preostali iz vremena "dinastije Klinton", prenose Novosti.

Podseća se da se oglasio i član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun univerziteta, Čarls Kapčan, koji smatra da razmena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu.

On je za RSE kazao da ne misli da je to politički ili moralno neprijatnije od odvajanja Kosova od Srbije, što je takođe, kako kaže, bilo prekrajanje granica duž etničkih linija.

"Ako pripajanje severa Kosova pruža srpskoj vladi i narodu osećanje da su sačuvali obraz u dovoljnoj meri da bi priznali nezavisnost Kosova, onda smatram da se to mora učiniti jer ovaj predlog pruža, u najmanju ruku, jednu opciju više za izlazak iz ćorsokaka", ocenio je Kapčan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.