MINISTAR ENERGETIKE TROŠI NOVAC GRAĐANA: Bahatio se, sada se opravdava
Fransoa de Ruži sa suprugom, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Frans 24

MINISTAR ENERGETIKE TROŠI NOVAC GRAĐANA: Bahatio se, sada se opravdava

Vlada je najavila istragu

Objavljeno: 17:41h

Ministru energetike i ekologije Francuske Fransoi de Ružiju, "gori pod nogama", nakon što je otkriveno kako koristi novac poreskih obveznika, piše "Frans 24".

Vlada je najavila istragu.

"Svako mora da se opusti posle napornog dana na poslu. Zašto to ne bi bilo šampanjcem i jastogom uz prijatelje? Ako pozlaćeni nameštaj izgleda manje zlatno, a tno, a kristalni lusteri manje sijaju, ko ne bi malo predekorisao. Najbolje od svega - koristite novac poreskih obveznika da platite računa", piše Frans 24 navodeći da je Fransoa de Ruži poslednji ministar koji je u korupcionaškom skandalu.

U članku koji je istraživački portal "Mediapart" objavio 10. jula, opisuju se Ruži i njegova žena kao plemići na javnim fondovima koji pozivaju prijatelje na raskošne večere u hotel koji je zvanična rezidencija. Ovakvih 10 večera je priredio dok je bio predsednik Skušptine, izmešu oktobra 2017. godine i juna 2018. godine, a gosti su uglavnom bili lični prijatelji para.

Ruži, ipak insistira da nikada nije platio šampanjac više od 30 evra po boci i da ne jede jastoga zbog alergije. Izbegava šampanjac, kako kaže, jer ima glavobolju posle njega.

Kada je "Mediapart" objavio članak koji su preneli mnogi mediji, "Frans 24" navodi da je de Ruži pohitao na Frans inter radio da odbaci naovde iz intervjua kao "groteskne".

Prema njegovim rečima, troškovi su bili opravdani, kao deo njegovog preofesionalnog života.

"Mediapart" dodao je ulje na vatru u sredu uveče objavom o Ružijevoj šefici osoblja Nikol Klan, koja navodno je zadržala državni stan u Parizu od 2001. godine iako ne živi u prestonici od 2006. godine.

Objavljen je i nastavak 11. jula da su se de Ruži i njegova supruga preselili u ministarski stan, na čije su preuređenje potrošili 63.000 evra. Renoviranje je uključilo novu svlačionicu od 17.000 evra, plaćenu javnim novcem.

O tome de Ruži nije dao direktan odgovor:

"Nije to svalčionica, samo garderoba. Kada smo došli, tamo nije bilo ničega. Ne znam šta da vam kažem."

Ministrova kancelarija pravdala je troškove specifičnim karakterom zgrade iz 18. veka.

Portparol vlade rekla je da predsednik Emanuel Makron i premijer Eduar Filip očigledno veruju de Ružiju. Ipak, održan je sastanak premijera i de Ružija u četvrtak poslepodne.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.