DA LI SU OVO UZROCI? Stručnjaci se oglasili o zdravlju Angele Merkel zbog dva napada drhtavice!
Angela Merkel je prethodni napad objasnila dehidracijom, Foto: EPA/Francios Lenoir

slične napade imala i 2014. i 2017. godine

DA LI SU OVO UZROCI? Stručnjaci se oglasili o zdravlju Angele Merkel zbog dva napada drhtavice!

Drhtavica se, izgleda, javlja samo kada stoji; čim se pomeri, simptomi se ublažavaju

Objavljeno:

Posle drugog napada drhtanja nemačke kancelarke Angele Merkel u javnosti, oglasio se tim njenih lekara. Oni kažu da je napad u dvorcu "Belvi" bio izazvan njenim strahom da se ne ponovi ranije epizoda tremora.

- Nema razloga za zabrinutost, setila se incidenta prošle nedelje i to je izazvalo današnju situaciju. To je psihološki proces - saopštio je tim.

Kancelarka je prethodni napad objasnila dehidracijom.

- Od tada sam popila najmanje tri čaše vode, koja mi je očigledno bila neophodna, i sada se odlično osećam - izjavila je Merkel.

U poslednje vreme, nemačka kancelarka je u kratkom razmaku dva puta dobila napad drhtavice na zvaničnim događajima: prvi put za vreme posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a samo nekoliko dana kasnije prilikom imenovanja nove ministarke pravosuđa u dvorcu Belvi, u Berlinu.

Od tada se spekuliše o njenom zdravlju, a nekoliko medija tražilo je od medicinskih stručnjaka da iznesu moguće uzroke.

- Drhtavica se, izgleda, javlja samo kada stoji; čim se pomeri, simptomi se ublažavaju - izjavila je dr Ane Flek za nemački "Bild".

Kao mogući uzrok, stručnjak navodi tzv. ortostatički tremor, drhtanje koje izaziva poremećaj cirkulacije pri dužem stajanju.

Dr Kristof Špeht, stručnjak za preventivnu medicinu, podseća da je Angela Merkel slične napade imala i 2014. i 2017. godine.

- Meni to ne liči na neurološki problem, pre bih rekao da je drhtavica izazvana infekcijom, na primer zapaljenjem bubrežne karlice - kaže on.

On, međutim, dodaje, da protiv toga govori činjenica da kancelarka ne deluje iscrpljeno, što je karakteristično za infekcije. Takođe je moguće da je reč o neželjenim dejstvima nekog leka, smatra ovaj stručnjak.

Dr Hajnc-Vilhelm Eser, internista, kardiolog i pulmolog, za "Bild" kaže da je teško postaviti dijagnozu sa distance.

- Uzroci novog napada drhtanja mogu biti brojni: dehidracija, hipoglikemija, isrpljenost, ali i neka ozbiljnija bolest, kao što su dijabetes i multipla skleroza - kaže on.

Više lekara isključilo je mogućnost Parkinsonove bolesti, jer je kancelarka imala jaku drhtavicu, dok je drhtanje kod Parkinsonove bolesti slabije. Prema rečima vrhunskog bečkog lekara prof. dr Mihaela Cimpfera, najverovatno nije ni napad epilepsije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/heute.at )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.