KO JE OBORIO MH17? Pet godina nakon TRAGEDIJE, porodice će konačno dobiti odgovor - RUSIJI SE NE PIŠE DOBRO!
Olupina, Foto: AP

ISTRAGA ZAVRŠENA

KO JE OBORIO MH17? Pet godina nakon TRAGEDIJE, porodice će konačno dobiti odgovor - RUSIJI SE NE PIŠE DOBRO!

Putnički avion MH17 bio je na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura 2014. godine kada je oboren iznad Ukrajine u kojoj je besneo rat

Objavljeno:

Istražitelji koji se bave padom aviona Malaysia Airlines-a u istočnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 298 ljudi, uskoro će imenovati osumnjičene za nesreću.

Holandski tim JIT uskoro će prikazati dokaze i podići optužbe.

Putnički avion MH17 bio je na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura 2014. godine kada je oboren iznad Ukrajine u kojoj je besneo rat.

Istražitelji za obaranje krive ukrajinske separatiste koje podržava Rusija, i tvrde da je avion oborila ruska raketa. Rusija demantuje umeštanost.

Katerina Zelenko, zvaničnica ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, izjavila je u utorak novinskoj agenciji Unian da će "već sutra svet čuti imena prvih četiri osobe za koje se sumnja da su umešane". Zelenko je rekla da će holandski tužioci podneti predmet u sud u Holandiji.

- Krivica četvorice osumnjičenih mora se dokazati pre svega na sudu - dodala je ona.

Istražitelji sa sajta Belingcat takođe treba da objave novi izveštaj o padu. Tim iz Bellngcata je već identifikovao pojedince za koje tvrdi da su možda bili uključeni u napad, uključujući pukovnika vojne obaveštajne službe u oblasti Donjecku, poznatom kao Kmuri, i zvaničnika vojne obaveštajne službe koji je komandovao separatistima pod kontrolom Rusa u Luganjsku.,pod kodnim imenom Orion.

MH17 je napustio aerodrom Šiphol iz Amsterdama u 10:15 17. jula 2014. i trebalo je da stigne u Kuala Lumpur u Maleziji sledećeg dana. Oko četiri sata nakon poletanja, avion je izgubio kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja oko 50 km (30 milja) od rusko-ukrajinske granice.

Avion se srušio u oblasti Donjeck, na teritoriji pod kontrolom separatista. Pronađeni su delovi olupine raspoređeni na površini od oko 50 km2.

U oktobru 2015. holandski odbor za bezbednost zaključio je da je avion pogodio Buk projektil, zbog čega se raspadao u vazduhu.

U 2016. godini, zajednički istražni tim - koji uključuje zvaničnike iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine - postigao je sličan zaključak.

Tim iz Holandije je u maju 2018. zaključio da raketni sistem pripada 53. brigadi protivraketnih raketa, koja se nalazi u zapadnom ruskom gradu Kursku. To je pokazalo da je dokazano kako je raketni sistem stigao u Ukrajinu.

Rusija je odgovorila tako što je negirala da je bilo koji od svojih protivavionskih raketnih sistema ikada prešao ukrajinsku granicu. Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je istragu JIT-a da je "pristrana i politički motivirana". Australija i Holandija su i zvanično držale Rusiju odgovornu za nesreću.

Na letu je poginulo ukupno 283 putnika, uključujući 80 dece i 15 članova posade. Kašnjenja i poteškoće u pronalasku ljudskih ostataka bila su velika, što je izazvalo široku međunarodnu kritiku.

bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.