PISAO PROTIV DRŽAVE, A ONDA SU KOD NJEGA IZNENADA PRONAŠLI DROGU: Ruski  novinar žrtva teške NAMEŠTALJKE?
Ivan Golunov u pritvoru, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

ivan golunov

PISAO PROTIV DRŽAVE, A ONDA SU KOD NJEGA IZNENADA PRONAŠLI DROGU: Ruski novinar žrtva teške NAMEŠTALJKE?

Uzeli su mu ključeve od stana i potom, dok je on bio u policijskom automobilu tri sata (kako kaže njegova advokatkinja Olga Dinze), policija je u njegovom stanu “našla” kokain i pravu malu laboratoriju pa je optužen za “dilovanje”.

Objavljeno: 16:52h

U Rusiji je nedavno uhapšen istraživački novinar portala Meduza (registrovanog u Litvaniji) Ivan Golunov.

Naime, Golunova je moskovska policija zaustavila na putu pa su mu u rancu našli 'lake droge'.

Uzeli su mu ključeve od stana i potom, dok je on bio u policijskom automobilu tri sata (kako kaže njegova advokatkinja Olga Dinze), policija je u njegovom stanu “našla” kokain i pravu malu laboratoriju pa je optužen za “dilovanje”.

Golunov je odmah pritvoren, a prema ruskom zakonu mogao bi dobiti od deset do 20 godina zatvora.

U pritvoru mu je pozlilo (pre je imao i lakši moždani udar), lekar Hitne pomoći koji je pozvan ustanovio je potres mozga i napuklo rebro, no u bolnici, u koju je dovezen u pratnji policije, utvrdili su samo “hematom na leđima i masnicu na oku” pa su ga otpustili. Nikulinski sud u Moskvi na kraju je, zasad, odredio kaznu kućnog pritvora do početka avgusta za Golunova pa mu isključio telefon i zabranio korištenje “sredstava veze”.

Dok je sud zasedao, stotinak ljudi davalo mu je podršku, ali su pazili da sve to ne izgleda kao protest jer bi policija mogla da ih privede zbog nenajavljenog okupljanja. Troje ljudi, koji su imali transparente, odvezeno je.

Nezavisna ruska javnost odmah je počela s protestima zbog hapšenja, a podršku Golunovu pružili su nekadašnja predsednička kandidatkinja i ruska trendseterica Ksenija Sobčak, kći Putinovog “političkog oca” Anatolija Sobčaka, najpoznatiji neozavisni novinar Vladimir Pozner, urednici Nove Gazete i radio stanice Eho Moskve , kao i mnogi poznati glumci, pevači, pogotovo reperi i rokeri, pa i nekadašnji Putinov politički protivnik Mihail Hodorkovski.

Ali, šta zapravo može stajati iza hapšenja Golunova?

On je jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara, koji prati malverzacije i korupciju u političkim krugovima te njihove veze s organizovanim kriminalom. Poslednje na čemu je radio su malverzacije u vezi s “pogrebnim biznisom” (sahrabe, grobna mesta, rekonstrukcija groblja) u koji su, kako piše njegov portal, umešani i zvaničnici sigurnosne službe FSB te lokalni političari.

On sam je nakon suda uspeo da kaže svojim kolegama da mu je smjstio “pogrebni biznis” i da je već pre dobijao pretnje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.