NOVINARI KOJI SU ZNALI PREVIŠE: Istraživali su PUTINOVU PRIVATNU VOJSKU u Africi, a onda su njihovo vozilo presreli naoružani muškarci...
Foto: Reuter / Dado Đilas

prljave tajne kremlja

NOVINARI KOJI SU ZNALI PREVIŠE: Istraživali su PUTINOVU PRIVATNU VOJSKU u Africi, a onda su njihovo vozilo presreli naoružani muškarci...

Rusija oplakuje smrt cenjenog ruskog ratnog reportera, autora dokumantaraca o Ukrajini, i mladog, perspektivnog kamermana

Objavljeno: 16:38h

Šokantno ubistvo trojice novinara, koji su u Centralnoafričkoj Republici istraživali rusku privatnu vojnu kompaniju Vagner, diglo je celu Rusiju na noge.

Sada mnogi postavljaju pitanja o okolnostima njihove smrti, baš u vreme kada su pokušavali da saznaju šta tačno ruski plaćenici rade u toj afričkoj zemlji.

Vozilo ratnog novinara Orhana Džamala, snimatelja dokumenataraca Aleksandra Rastrogajeva i kamermana Kirila Radčenka napadnuto je dok su vozili od prestonice Bangui do grada Sibuta.

Vozili su po noći iako im je rečeno da to nije bezbedno.

Vagner grupa, privatna vojna kompanija koju su istraživali, javnosti je poznata zbog svojih aktivnosti u Siriji.

Ruski zvaničnici negiraju da je Kremlj imao ikakve veze sa plaćenicima. Ali, Rusi su poslali 180 trenera u Bangui u februaru, kako bi obučavali tamošnju vojsku.

Džemal, Rastorgajev i Radčenko su radili za Istraživački kontrolni centar (ICC). U pitanju je platforma za istraživačko novinarstvo koju finansira tajkun u egzilu Mihail Kodorkovski.

U trenutku kada su ubijeni, imali su dogoven sastanak sa nekim iz Ujedinjenih nacija u gradu Bambari.

- Taj radnik je trebalo da im da informacije o Rusima koji treniraju vojsku Centraloafričke Republike, i da ih odvede u obilazak Ndasima rudnika zlata - rekli su iz ICC.

Pre toga su već obišli bazu Berengo gde ruski instruktori treniraju vojsku Centralnoafričke Republike. Rusija je ranije izjavila da planira da ulaže u razvoj prirodnih dobara zemlje.

Trojica novinara zaskočena su od strane devet muškaraca koji su nosili turban i pričali arapski. Oni su im blokirali put, a zatim pucali u njih. Jedan je ubijen na mestu, a dvojica su kasnije podlegnuli ranama. Vozač je uspeo da pobegne i digne uzbunu.

Ubijeni novinari
Ubijeni novinari foto: Facebook / Tv Rain

Ubijeni Kiril Radčenko imao je samo 33 godine i bio je obećavajući mladi snimatelj.

Rastorgajev (47) čuven je po svojim dokumentarcijama o borbama u Ukrajini, i protestima opozicije u Rusiji.

Džemal (51) bio je neustašivi ratni novinar koji je izveštavao iz Ukrajine, Libije, Sirije, Južne Osetije.

Zbog čega su ubijeni?

Postoje navodi da je motiv možda bila pljačka, pošto su sa sobom nosili skupocenu opremu.

Takođe, ruska državna novinska agencija Tas je za ubistvo okrivila Seleke, lokalnu muslimansku organizaciju koja je 2013. godine zbacila predsednika Centralnoafričke republike sa vlasti.

ICC sumnja i u vozača. Oni imaju informacije da je trojku zaustavila polcija nekoliko dana pre nego što su ubijeni, i da su morali da im daju mito, a u svemu je posredovao taj vozač. Međutim, Radčenko ih je uveravao da nije opasan.

Ipak, svima je očigledno na koga impliciraju svi tragove - na misterioznu Vagner grupu!

Šta se zna o ovoj kompaniji plaćenih vojnika?

Javna tajna je da su plaćenici ove kompanije zapravo Putinovi piuni, koji obavljaju sve ono što ruska vojska ne sme.

U žižu javnosti Vagner grupa došla je kada su u februaru ove godine u Siriji napali kurdska uporišta. Plaćeni vojnici rade za Bašara El-Asada, a na njihov napad SAD su uzvratile napadom iz vazduha, i bilo je mnogo ruskih žrtava.

SAD su Vagner grupu stavili na spisak sankcionisanih u julu 2017, zbog umeštanosti u konflikt u Ukrajini. Borili su se na strani separatista.

Amerikanci su takođe indetifikovali Dimitrija Utkina kao osnivača i vođu kompanije. Utkin je nekada služio kao ruski vojni obaveštajac, a 2013 borio se u Siriji u grupi plaćenika pod imenom "Slav Korps".

Rusija se zvanično umeštala u rat u Siriji 2015.godine, a sumnja se i da nadziru Utkina, koji u zaraćenoj zemlji sada ima oko 2500 svojih plaćenika. Vojnici zarađuju 5,300 dolara mesečno.

Vagner grupa vojnike trenira u bazi Molkino u južnoj Rusiji, nedaleko od granice sa Ukrajinom.

Nije Rusija jedina koja je "privatizovala" deo vojske. Slično su uradile i SAD u Iraku. To je posledica gubitaka koje su obe države pretrpele u ratovima koje su vodile u Vijetnamu i Avganistanu.

Vojni izvori otkirvaju da je upravo Vagner grupa pomogla Asadu da osvoji Palmiru.

- Prvo su u napad išli Vagnerovi vojnici, pa su onda došle ruske trupe, pa onda Arapi i novinari - ispričao je bivši plaćenik.

Vagner grupu finansira Jevgenij Prigožin, tajkun koji je blizak prijatelj Vladimira Putina.

Jevgenij Prigožin, blizak Putinov prijatelj
Jevgenij Prigožin, blizak Putinov prijatelj foto: AP

Prigožina istražuju američke vlasti zbog umešanosti u predsedničke izbore u toj zemlji 2016. godine, koje je osvojio Donald Tramp. On je finansirao ruske hakere u Sankt Petersburgu, koji su sebe zvali "Ruska fabrika trolova".

Poznat je i kao "Putinov kuvar" jer njegova firma radi ketering za Kremlj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.