HUAVEJ NEĆE BITI JEDINA KINESKA KOMPANIJA NA TRAMPOVOJ CRNOJ LISTI! Predsednik SAD planira JOŠ ZABRANA
Tramp ne staje sa zabranama, Foto: AP

trgovinski rat

HUAVEJ NEĆE BITI JEDINA KINESKA KOMPANIJA NA TRAMPOVOJ CRNOJ LISTI! Predsednik SAD planira JOŠ ZABRANA

Vašington razmišlja o uskraćivanju udela na američkom tržištu većem broju kineskih kompanija

Objavljeno: 22.05.2019. 16:07h

Dva najveća svetska proizvođača video nadzora, kineski Hikvižn i Dahua, verovatno će se, uz Huavej, naći na američkoj crnoj listi.

Potvrda sankcija očekuje se narednih nedelja.

Vašington razmišlja o uskraćivanju udela na američkom tržištu većem broju kineskih kompanija.

Ograničavajući pristup američkoj tehnologiji razmatra se za giganta opreme za nadzor Hangžou Hikvižn, izveštava Njujork Tajms.

Naredni izveštaj Blumberga obuhvatio je još četiri kompanije na listi potencijalno nepoželjnih, uključujući i drugog po veličini kineskog proizvođača opreme za nadzor, Žejang Dahua Tehnolodži Ko.

Peking je kritikovao taj potez i rekao da neće dopustiti Vašingtonu da uništi kineske kompanije. Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na pošteno i jednako okruženje za svoje poslovanje u SAD.

Međutim, slučajevi Hikvižn i Dahua su složeniji. Prema navodima NJu Jork Tajmsa i Blumberga, kompanije su takođe izdvojene zbog njihove navodne uloge u progonu kineske etničke manjine Ujgura. Tvrdi se da Peking koristi sofisticiranu opremu za nadzor visoke rezolucije kako bi nadgledao Ujgure.

Trampova administracija će, kako se izveštava, doneti konačnu odluku o tome da li će ukinuti Hikvižn "u narednim nedeljama". Ubrzo nakon objavljivanja izveštaja, akcije Hikvižn-a su uzdrmane i pale su za skoro 10 odsto.

Krstaški rat američkog predsednika Donalda Trampa protiv kineskih tehnologija, koji se odvija usred tekućeg trgovinskog spora između Vašingtona i Pekinga, beleži pad deonica glavnih kineskih korporacija za tehnologiju i telekomunikacije. Od svog 10-mesečnog maksimuma, 2. aprila, Hikvižn je pao za više od 25%.

Prošlog maja, američki zakonodavci su zabranili Hikvižn-u prodaju opreme američkoj vladi zbog sigurnosnih problema. Kompanija je ovu meru osudila kao "neutemeljenu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media