TRAMPOVA ZABRANA HUAVEIJA NAPRAVILA HAOS NA TRŽIŠTU: Nešto se strašno dešava sa akcijama Gugla!
Kompanija Huavei je u centru sukoba dve zemlje, Foto: AP

trgovinski rat

TRAMPOVA ZABRANA HUAVEIJA NAPRAVILA HAOS NA TRŽIŠTU: Nešto se strašno dešava sa akcijama Gugla!

Huavei najavljuje tužbu protiv Trampa

Objavljeno:

Cena akcija kompanije Gugl pala je za 2.5% u ponedeljak, nakon što su morali da obustave poslove za kineskih tehnološkim gigantom Huaveijem, zbog stroge zabrane predsednika SAD Donalda Trampa.

Mnogi se sada plaše da će izbiti "tehnološki hladni rat".

Osim Gugla, sa Huaveijem su prestale da posluju i tehnološke kompanije Intel Corp, Qualcomm Inc., Xilinx Inc. i Broadcom Inc. Akcije Epla su takođe pale i nisu uspele ponovo da skoče na staru vrednost.

Svi novi Huavei telefoni neće imati Guglove standardne aplikacije Gmail, Google Maps i Google Play store. Oni koji već imaju te aplikacije na svom Huavei telefonu zadržaće ih, ali neće moći da instaliraju nove verzije aplikacija.

Huavei najavljuje tužbu protiv Trampa, a razvijaju svoju 5G tehnologiju koju žele da prodaju Eplu.

Tenzije između Kine i SAD proizlaze iz nemogućnosti dveju zemalja da postignu trgovinski sporazum. To je dovelo do višemesečnih napetosti između najvećih svetskih ekonomija.

Huavei su zvaničnici u Vašingtonu smatrali sredstvom za špijuniranje kineske vojske ili službi bezbednosti mesecima. Sumnja se da su pomogli kineskoj vladi da dobije pristup privatnim, komercijalnim ili drugim informacijama koje bi mogle ugroziti NATO i savezničke obaveštajne operacije.

Izvršna direktorka Huaveija, Meng Vanžu, uhapšena je prošle godine u Kanadi i suočava se sa krivičnim prijavama u Sjedinjenim Državama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.