IRAN JE ZAVADIO TRAMPA I EVROPU! Svi strepe od NOVOG RATA - koliko je realno da će se dogoditi?
Tramp se načelno protivi ratu sa Iranom, Foto: AP

nove tenzije

IRAN JE ZAVADIO TRAMPA I EVROPU! Svi strepe od NOVOG RATA - koliko je realno da će se dogoditi?

Saveznici SAD protive se vojnom odgovoru na, kako Vašington tvrdi, kredibilne pretnje Irana američkim trupama na Bliskom istoku

Objavljeno:

Porast tenzija između SAD i Irana istakao je razilaženja Trampove administracije i evropskih saveznika, dok i u samom Vašingtonu jačaju sumnje u navode o ozbiljnosti pretnji iz Irana po američke trupe, pišu svetski mediji, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Saveznici SAD protive se vojnom odgovoru na, kako Vašington tvrdi, kredibilne pretnje Irana američkim trupama na Bliskom istoku, jer se strahuje da se time kreće u još jedan nesmotreni sukob u regionu, piše Forin polisi.

Izjava zamenika komandanta koalicije protiv Islamske države, britanskog general-majora Krisa Gajka da ne vidi "povećanu pretnju" od snaga koje podržava Iran, kao i hladan prijem američkog državnog sekretara Majka Pompea u Evropi tokom njegove poslednje posete, prema oceni Forin polisija, odražavaju napetost izmedđu SAD i saveznika oko tvrdog stava administracije prema Teheranu.

Džim Taunsend, bivši visoki zvaničnik Pentagona, izjavio je da evropski saveznici, koji su već skeptični prema Trampovoj spoljnoj politici, vide uznemirujuće paralele s invazijom na Irak, pogotovo zato što se čini da je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pažnju administracije usmerio na Iran.

Pojačana upozorenja SAD na pretnje iz Irana usledila su posle novih obaveštajnih podataka - fotografija koje prikazuju potpuno opremljene rakete na malim brodovima u Persijskom zalivu koje su postavile iranske paravojne snage.

Zajedno s drugim obaveštajnim podacima, fotografije mogu ukazivati da se Iran priprema za napad na snage SAD – tako misle, piše list, Bolton i Pompeo, dok drugi zvaničnici, uključujući Evropljane, Iračane, članove obe partije u Kongresu i neke druge u administraciji, kažu da bi potezi Irana mogli biti odbrana od provokacija SAD.

U svakom slučaju, ističe liberalni list, pitanja o obaveštajnim podacima i žalbe poslanika da nisu obavešteni o tome odražavaju duboko nepoverenje u Trampov tim za nacionalnu bezbednost.

S druge strane, piše Vašington post pozivajući se na izvore iz administracije, Tramp je nezadovoljan nekim od svojih najviših saveznika, za koje misli da bi mogli odvući SAD u vojni sukob s Iranom i srušiti njegovo obećanje da će povući zemlju iz skupih ratova.

Za razliku od Boltona koji zagovara promenu režima u Teheranu, Tramp "želi da razgovara s Irancima, on želi dogovor" i otvoren je za pregovore s iranskom vladom, rekao je neimenovani zvaničnik.

Tramp je ranije rekao da je rat u Iraku bio velika greška i politička podrška koju uživa delom je izgrađena na ideji da ne treba ponavljati skupo trošenje američke krvi i novca, ukazuje Vašington post, konstatujući da je Trampova politika prema Iranu pre dolaska Boltona, bila usmerena na neutralizovanje nuklearnog sporazuma kako bi se došlo do novog sa strožim uslovima za Iran.

Cilj Trampove tvrde politike prema Iranu je da režim u Teheranu prekine podršku terorističkim aktivnostima i da ponovo pregovora o nuklearnom sporazumu, ocenjuje Volstrit džurnal i ističe da ne treba kriviti američkog predsednika ako Iran na pritisak reaguje napadima na Amerikance.

Uticajni konzervativni list u uredničkom komentaru ocenjuje da je prava pozadina bliskoistočnih tenzija to što se Iran loše ponaša zato što Trampova politika maksimalnog pritiska funkcioniše. Trampove mere protiv Irana su dovele do pretnji Teherana, piše Volstrit džurnal. Ako Iran ili njegovi saveznici reaguju na taj pritisak ubijanjem Amerikanaca, ističe list, ne treba kriviti Trampa, već "državne sponzore terorizma u Iranu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.