EVROPA IMA 60 DANA, INAČE... Zastrašujuća poruka iranskog predsednika Rohanija!
Hasan Rohani, Foto: AP

povlače se

EVROPA IMA 60 DANA, INAČE... Zastrašujuća poruka iranskog predsednika Rohanija!

Iranski predsednik Hasan Rohani je na nacionalnoj televiziji saopštio tu odluku

Objavljeno: 08:07h

Iran je obavestio ambasadore Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije da će prestati sprovođenje nekih obaveza koje su bile predviđene nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Iranski predsednik Hasan Rohani je na nacionalnoj televiziji saopštio tu odluku, a taj potez je recipročan odgovor SAD-u, pošto se Donald Tramp takođe povukao iz sporazuma.

On je dao evropskim zvaničnima rok od 60 dana da mu pomognu da se izbori sa američkim sancijama i izvozom nafte, inače će proširiti broj odredinica sporazuma koje više neće da poštuju. Iran se već sada neće da se rešava osiromašenog uranijuma i teške vode kao što je bio dogovor.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif rekao je da će Iran prestati da ispunjava neke obaveze na koje su sami ranije pristali, jer EU nije odolela pristisku Vašingtona koji, prema Zarifovim rečima, želi da izoluje Iran.

Nuklearni sporazum ( JCPOA) je potpisan za vreme Baraka Obame i ponudio je Iranu uklanjanje sankcija u zamenu za dobrovoljno ograničavanje nuklearnog programa. Potpisali su ga Iran, Kina, Francuska, Britanija, Nemačka, Rusija, SAD i EU.

Tramp je ranije, uz podršku Izraela, odustao od sporazuma, nazvavši ga "najgorim ikad". SAD su vratile sankcije Iranu, a sada se trude i da osujete njihov izvoz nafte.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.