UHAPŠEN DŽULIJAN ASANŽ: Ambasada Ekvadora mu je ukinula azil!
Džulijan Asanž, Foto: AP

potvrđene tvrdnje vikiliksa

UHAPŠEN DŽULIJAN ASANŽ: Ambasada Ekvadora mu je ukinula azil!

Predsednik Ekvadora objavio je da je zemlja povukla azil za Asanža.

Objavljeno: 12:07h

Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž je izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde je proveo poslednjih šest godina.

Predsednik Ekvadora objavio je da je zemlja povukla azil za Asanža. Iseljenje usledilo je nakon izveštaja da će australijski osnivač VikiLiks portala biti prijavljen britanskim vlastima.

Ekvador je porekao te izveštaje i rekao da nema nameru da mu oduzme status zaštićenog statusa, ali je očigledno da je druga odluka doneta ubrzo.

Londonska policija saopštila je da je uhapšen jer se nije pojavio na sudu.

Asanžov odnos sa ekvadorskim zvaničnicima se činio sve napetijem otkad je sadašnji predsednik došao na vlast u latinoameričkoj zemlji 2017. Njegova internet konekcija je prekinuta u martu prošle godine, a zvaničnici vlade Ekvadora kažu da je taj potez zaustavio Asanža od "uplitanja u poslove drugih suverenih država."

Uzbunjivač javnosti Asanž je privukao veliku pažnju međunarodne javnosti 2010. godine, kada je VikiLiks objavio kontraverzne snimke američke vojske, pod naslovom 'Kolateralno ubistvo'. Snimak je prikazivao američki helikopter koji je otvorio vatru na više ljudi, ubivši 12, uključujući dva člana Rojtersovog osoblja, i ranivši dvoje dece.

Snimke, kao i američke ratne dnevnici iz Iraka i Avganistana i više od 200.000 diplomatskih prepiski, objavio je vojnik američke vojske Čelzi Mening. Njoj je sudio američki sud i osuđena je na 35 godina zatvora zbog otkrivanja poverljivih informacija. Mening je pomilovana od strane odlazećeg predsjednika Baraka Obame 2017. godine nakon što je provela sedam godina u američkom pritvoru. Ona se trenutno nalazi u američkom zatvoru zbog odbijanja da svedoči pred porotom u slučaju koji se odnosi na VikiLiks.

Sedmogodišnji boravak Asanža u Ekvadorskoj ambasadi bio je motivisan njegovom zabrinutošću da bi se mogao suočiti sa sličnim oštrim krivičnim gonjenjem od strane SAD-a zbog njegove uloge u objavljivanju poverljivih dokumenata.

Protiv njega su pokrenute i optužbe koje su iznele dve žene u Švedskoj, a obe tvrde da su imale seksualni kontakt s Asanžom koji nije bio zasnovan na pristanku obe stane. Asanž je rekao da su optužbe lažne.

U decembru 2010, uhapšen je u Velikoj Britaniji pod evropskim nalogom za hapšenje i proveo vreme u zatvoru Vandsvort pre nego što je pušten uz kauciju i stavljen u kućni pritvor.

Godine 2012. prekršio je kauciju i pobegao u ekvadorsku ambasadu, što mu je pružilo zaštitu od hapšenja od strane britanskih vlasti. Kito mu je dao politički azil i kasnije državljanstvo Ekvadora.

Njegovo zdravlje se navodno pogoršalo tokom godina, dok su mogućnosti lečenja ograničene zbog nemogućnosti da napusti zgradu . U 2016. godini, ekspertska komisija UN-a presudila je da ono što se događa sa Asanžom predstavlja arbitrarno pritvaranje britanskih vlasti. London je ipak odbio da opozove nalog za hapšenje. Švedska je odbacila istragu protiv Asanža2017. godine, iako su švedski tužioci naveli da bi se gonjenje moglo nastaviti ako bi Asanž "bio dostupan".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.