I ONE ŽELE NAZAD U EVROPU: Ove dve devojke BOSANSKOG POREKLA pobegle su u ISIS, ali sada mole da ih prime nazad!
Pobegle su u ISIS, Foto: Interpol

sudbina žena kalifata

I ONE ŽELE NAZAD U EVROPU: Ove dve devojke BOSANSKOG POREKLA pobegle su u ISIS, ali sada mole da ih prime nazad!

Pravno gledano obe imaju austrijsko državljanstvo i imaju pravo da se vrate

Objavljeno: 11:26h

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke poreklom iz BiH, su se 2014. godine priključile ISIS-u.

Tada su imale 15, odnosno 14 godina.

Iako su proteklih godina dolazile različite informacije o njima, prema zadnjim podacima kancelarije za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma obe djevojke su žive, imaju decu i sada žele nazad u Beč.

Prema izjavama jedne Britanke koja se takođe udala za ISIS-ovca, devojke koje su u međuvremenu postale punoletne se nalaze zajedno s decom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

Pravno gledano obe imaju austrijsko državljanstvo i imaju pravo da se vrate. Ali pretpostavlja se da su obe učestvovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl suzdržan oko njihovog povratka, piše OE24.

Što se pak ministarstva spoljnih poslova tiče oni su spremni da pomognu devojkama da se vrate.

Sabina i Samra su s porodicama živele u Beču. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama i otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svetu su ih počeli nazivati "novim licima džihada".

Pojavile su se informacije da su devojke bile seksualne robinje džihadističkih novaka. Pisalo se i da je Samra ubijena odnosno da su ju nasmrt pretukli ali to nije bilo službeno potvrđeno. Sada se pretpostavlja da je ta vest namerno plasirana kako bi devojka "nestala".

Devojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce pa su ih fotografisali u burkama s kalašnjikovima kao deo propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih devojaka.

Sabina se majci javila nedelju dana nakon odlaska, ali ona ni tada nije znala u kojem se tačno mjestu u Siriji ona nalazi. Majka pretpostavlja da Sabina nije smela da kaže gde je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.