ZA 19 GODINA ŽIVOTA UMRLO JOJ JE DVOJE DECE, A VIĐALA JE I ODSEČENE GLAVE: Zbog bekstva u ISIS se nimalo ne kaje!
Šamima Begum, Foto: Met police

sudbina žena iz kalifata

ZA 19 GODINA ŽIVOTA UMRLO JOJ JE DVOJE DECE, A VIĐALA JE I ODSEČENE GLAVE: Zbog bekstva u ISIS se nimalo ne kaje!

Šamima Begum, koja sada ima 19 godina, u intervjuu za "Tajms" rekla je da je viđala odsečene glave u kantama, ali da je to nije uplašilo

Objavljeno:

Jedna od tri devojke školskog uzrasta, koja je 2015.godine napustila istočni London kako bi se pridrižila ISIS-u, danas kaže da se zbog toga ne kaje, ali da bi volela da se vrati u Veliku Britaniju.

Šamima Begum, koja sada ima 19 godina, u intervjuu za "Tajms" rekla je da je viđala odsečene glave u kantama, ali da je to nije uplašilo.

Ona je rekla da je sada u izbegličkom kampu u Siriji, i da je u 9.mesecu trudnoće, pa bi želela da rodi bebu kući.

Kaže i da je imala dvoje dece, koja su umrla. Otkrila je da je jedna od tri devojčice koje su tada pobegle umrla u bombardovanju, dok je sudbina treće nepoznata.

Begum i Amira Abase imale su 15, a Kadiza Sultana 16 godina kada su u februaru 2015. pobegle iz Britanije. Rekle su roditeljima da izlaze, a onda su otišle na let za Tursku. Kasnije su otišle u Siriju.

Devojčice koje su pobegle u ISIS
Devojčice koje su pobegle u ISISfoto: Met police

Nakon što su stigle u Raku, bile su smeštene sa drugim "mladama".

-Prijavila sam se da se udam za borca koji je govorio engleski, starog između 20 i 25 godina.-rekla je.

Deset dana kasnije se udala za 27-godišnjeg Holanđana koji se preobratio u islam. Sa njim je i ostala u braku, a pre dve nedelje pobegli su iz Baguza, jedne od poslednjih ISIS teritorija u Siriji.

On se predao sirijskim borcima dok su bežali, a ona je sa još 39,000 osoba završila u izbegličkom kampu.

Na pitanje da li je život u kalifatu opravdao njena očekivanja, kaže:

- Da, jeste. Bio je to normalan život. Život koji prikazuju u propagandnim snimcima - normalan život. Svako malo padaju bombe, ali ostalo...

Ni prizori odsečenih glava je nisu uplašili.

- Bila je to odsečena glava sa ratišta, od neprijatelja islama. Samo sam razmišljala o tome šta bi on uradio Muslimankama da je imao šanse. Ja nisam neka blesava devojčica koja je pobegla. Ne kajem se što sam došla ovde - tvrdi.

Britanska vlada ne želi da pomogne osobama poput nje, a čak i ako do toga dođe, moguće da će se suočiti sa optužbama za pomaganje terorističkim grupama. Begum kaže kako je ipak šokirala opresija ISIS-a, kao i da misli da se kalifatu bliži kraj.

- Nemam velike nade. Samo se smanjuju i smanjuju. A postoji i toliko opersije i korupcije da ne mislim da zaslužuju pobedu.

Rekla je da je njen muž odveden u zatvor u kojem muče ljude. Njena prijateljica Kadiza Sultana ubijena je 2016. u vazdušnom napadu Rusije.

- Nisam mislila da se to može dogoditi. Prvo sam bila u poricanju. Uvek sam mislila da ako budemo umrle, umrećemo zajedno - kaže.

Smrt njeno dvoje dece bila joj je šok, jer se desila iznenada. Njeno prvo dete, ćerka, umrla je kada je imala godinu i 9 meseci, i sahranjna je u Baguzu. Njeno drugo dete umrlo je pre tri meseca u dobi od 8 meseci, zbog loše ishrane. Odvela ga je u bolnicu, ali nije bilo pomoći.

- Nije bilo lekova ni osoblja - kaže.

Zato je posebno zaštitnički nastrojena prema svom nerođenom detetu, a zato je i donela odlukuda napusti Baguz .

- Bila sam slaba. Nisam mogla da izdržim patnju i teškoće ostajanja na bojnom polju.

Plaši se da će se dete razboleti u izbegličkom kampu, i zato želi nazad u Britaniju. Ipak, tamo bi je čekalo krivično gonjenje i ispitivanje, a sve bi otežalo to što ne pokazuje nekakve znake kajanja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.