PESNIK U KNJIZI PRIZNAO STRAHOTE KOJE JE RADIO SUPRUZI: 'Posle toga je izgledala zadovoljnije'
Džejms Bakster, Foto: Youtube printscreen

nasilje nad ženama

PESNIK U KNJIZI PRIZNAO STRAHOTE KOJE JE RADIO SUPRUZI: 'Posle toga je izgledala zadovoljnije'

Novozelanđani su saznanja o pesniku nazvali groznim, strašnim i šokantnim

Objavljeno:

Nedavno objavljena zbirka pisama jednog od najznačajnijih novozelandskih pesnika Džejmsa K. Bakstera sadrži otvoreno priznanje da je silovao suprugu, što je izazvalo šok u književnim krugovima te zemlje.

Bakster je umro u Ouklendu 1972. godine, a smatra se jednim od literarnih velikana te zemlje.Međunarodno priznanje stekao je u kasnim 50-im godinama nakon što je Univerzitet u Oksfordu objavio njegovu zbirku pesama "U vatri bez povratka".

Bio je kontroverzna ličnost decenijama, a nova zbirka njegovih pisama, sadrži kontroverzne opise silovanja. U pismima se Bakster poverava prijatelju da je silovao svoju suprugu Žak Sturm jer nije pokazivala interes za seksom.

Žak je bila priznata pesnikinja i spisateljica kratkih priča, jedna od prvih Maorkinja na Novom Zelandu koje su dobile fakultetsku diplomu.

Novozelanđani su saznanja o pesniku nazvali groznim, strašnim i šokantnim.

- Seksualni odnosi sa ženom ponovo su se uspostavili. To nam barem daje neke zajedničke temelje da rešimo poteškoće. Postignuto silovanjem. Vrlo jasno dajem do znanja da nijedan drugi način nije mogao slomiti njenu rezervisanost. Izgledala je deset puta sretnije i zadovoljnije. No, izgleda da će svakom novom činu morati prethoditi silovanje - napisao je Bakster.

Praunuk Žak Sturm kaže da ga je saznanje o silovanju užasnulo i da bi Baksterovo nasleđe trebalo ponovo preispitati.

- Pisma potvrđuju da je Bakster bio seksistička i patrijarhalna figura koja se ne može posmatrati odvojeno od njegovog književnog ugleda. Silovanje je silovanje. Kao što nije bilo prihvatljivo tada, nije ni sada - poručio je praunuk.

Bakster i Žak Sturm bili su u braku 20 godina i imali dvoje dece. Ona je umrla 2009, u 82. godini života.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.