AUTOMOBILOM PUNIM EKSPLOZIVA SE ZALETAO U KONVOJ VOJNIKA, POGINULO 41! Indija i Pakistan su sada na ivici RATA
Poginuli su vojnici, Foto: EPA/FAROOQ KHAN

NAPETO U KAŠMIRU

AUTOMOBILOM PUNIM EKSPLOZIVA SE ZALETAO U KONVOJ VOJNIKA, POGINULO 41! Indija i Pakistan su sada na ivici RATA

Zvaničnici su naveli da je lokalni kašmirski ekstremista uleteo u konvoj kombijem napunjenim eksplozivom

Objavljeno: 15.02.2019. 09:28h
  • 1

Najmanje 41 vojnik je poginuo, a oko 20 ih je ranjeno u napadu automobilom-bombom na vojni konvoj na glavnom putu u indijskom delu Kašmira, saopštili su zvaničnici.

Zvaničnici su naveli da je lokalni kašmirski ekstremista uleteo u konvoj kombijem napunjenim eksplozivom. Napad se odigrao juče.

Policija navodi da se napad dogodio kod mesta Letpora u predgrađu Srinagara, glavnog grada regiona oko kojeg se spore Indija i Pakistan. U eksploziji je uništen jedan autobus, a najmanje pet vozila je oštećeno.

Indija je nakon napada saopštila da će preduzeti sve diplomatske korake da "izlouje Pakistan od međunarodne zajednice". Tvrde da je Pakistan utočište oružane grupe Jaiš-e-Muhamed i da nisu učinili ništa da ih spreče. Indija će takođe zahtevati da lidera te grupe, Masuda Ažara, bezbednosno veće UN proglasi teroristom.

Pakistan odbacuje bilo kakvu odgovornost.

 

I Indija i Pakistan pretenduju na celokupnu teritoriju podeljenog Kašmira. Pobunjenici se bore protiv indijske kontrole od 1989. godine. Većina stanovnika Kašmira podržava zahtev pobunjenika da se teritorija ujedini ili pod vladavinom Pakistana ili kao nezavisna zemlja, i istovremeno učestvuju u uličnim protestima protiv indijske kontrole.

bonus video:

(Espreso.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media