SAMO URADI TO, DOŠLO JE VREME! Osuđena devojka koja je dečka nagovorila da se vrati u auto ispunjen OTROVOM
Foto: Youtube printscreen

UBEDILA GA U NAJGORE

SAMO URADI TO, DOŠLO JE VREME! Osuđena devojka koja je dečka nagovorila da se vrati u auto ispunjen OTROVOM

Karter nije pokazivala emocije za vreme čitanja odluke i dok ju je policija izvodila iz sudnice

Objavljeno:

Žena iz Masačusetsa, koja je osuđena da je svog depresivnog dečka nizom SMS poruka naterala na samoubistvo, privedena je u zatvor gde počinje izdržanje 15 meseci zatvorske kazne, gotovo pet godina nakon njegovog samoubistva.

Mišel Karter (22) nalazi se iza rešetaka nakon što je u ponedeljak viši sud potvrdio presudu prema kojoj je kriva za ubistvo iz nehata 18-godišnjeg dečka Konrada Roja III. koji se ubio 2014.

Karter je dobila 15 meseci zatvora 2017. godine nakon što je sud presudio da je Roj umro nakon što ga je ona nagovorila da se vrati u kamionet ispunjen otrovnim plinom. Podstaknula ga je kad joj je on poslao poruku da se boji.

Sudija joj je dozvolio da žalbe na presudu podnosi sa slobode, ali Vrhovni sud Sjedinjenih Država potvrdio je presudu. Njeni su advokati kao olakšavajuće okolnosti navodili činjenicu da ranije nije kažnjavana, da nije pokušala da pobegne i da se redovno leči kod psihijatra. Međutim, u ponedeljak je sud odredio početak izdržavanja zatvorske kazne.

Karter nije pokazivala emocije za vreme čitanja odluke i dok ju je policija izvodila iz sudnice.

Ona je imala 17 godina kad joj se u julu 2014. 18-godišnji dečko ubio u Ferhejvenu, gradu na južnoj obali Masačusetsa. Slučaj je dobio međunarodnu pažnju i bacio novo svetlo na tinejdžersku depresiju i samoubistvo.

I Karter i Roj su se borili s depresijom, a Roj je već ranije pokušao da se ubije. Upoznali su se na Floridi 2012. kad su oboje bili na odmorima s porodicom. Vezu su održavali uglavnom preko poruka i elektronskom komunikacijom.

Tokom suđenja otkrivene su na desetine poruka u kojima je vidljivo da je Karter podsticala Roja da oduzme sebi život i kažnjavala ga kad bi oklevao. Kad je Roj počeo sa izgovrima i odlafanjem planova o samoubistvu, njene su poruke postajale odlučnije.

- Stalno odgađaš i govoriš da ćeš to učiniti, ali nikad ne uradiš. Uvek će tako biti ako nešto ne preduzmeš. Mislila sam da to želiš. Došlo je vrime i spreman si, samo uradi to, dragi. Konačno ćeš biti srećan u raju. Neće više biti boli. U redu je bojati se i to je normalno. Mislim, ipak ćeš umreti - napisala mu je Karter na dan kad se ubio.

Međutim, odlučujući dokaz kod presude bio je trenutak kad je Karter Roju preko telefona rekla da se vrati u kamionet koji se punio ugljen-monoksidom. Sudija je rekao da je Karter imala građansku dužnost da pozove policiju ili Rojevu porodicu, no umesto toga slušala je na telefon kako umire.

- Nakon što ga je uverila da se vrati u kamionet, nije uradila apsolutno ništa da mu pomogne. Nije pozvala pomoć ili mu rekla da se makne od automobila, već je umesto toga slušala kako se guši i umire - napisao je sudija Skot Kafker.

Njeni advokati su pokušali da uvere sud da bi se Roj ubio s njenom intervencijom ili bez nje. Ali, sama je nekoliko meseci nakon Rojeve smrti prijatelju poslala poruku rekavši kako je ona kriva za to jer mu je rekla da se vrati u kamionet.

Advokat Daniel Marks rekao je da je ovo sporna odluka koja ‘pomiče granice zakona da se pripiše krivica za tragediju koja nije zločin’.

- Slučaj ima vrlo zabrinjavajuće implikacije, za slobodu govora, za proces i za tajnost podataka, a to bi nas sve trebalo zabrinuti - rekao je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.