NE KAČITE SE S PUTINOM: Rusija uzvratila Amerikancima istom merom! Predsednik izdao naređenje zbog ponašanja SAD!
Suspendovan ugovor o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Foto: AP

UZDRMALI PLANETU

NE KAČITE SE S PUTINOM: Rusija uzvratila Amerikancima istom merom! Predsednik izdao naređenje zbog ponašanja SAD!

Rusija će razviti rakete koje su ranije bile zabranjene ovim sporazumom, rekao je šef ruske države.

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin saoštio je da je Rusija suspendovala Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) kao odgovor na potez Vašingtona.

"Odgovorićemo recipročnim merama. Naši američki partneri kažu da zaustavljaju svoje učešće u sporazumu i mi radimo isto”, rekao je ruski predsednik.

"Kažu da rade istraživanja i testiranja o novom naoružanju, i mi ćemo učiniti isto", rekao je Putin na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Putin je naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu, prenosi TAS S.

Putin je kazao da "Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre SAD".

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Sergej Lavrov kazao Putinu da su "SAD kršile sporazum INF od 1999. godine".

"Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju, novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima", poručio je Putin.

Putin je od resornih ministara zatražio i da mu u dogledno vreme obrazlože kako da Rusija odgovori na moguću pretnju kada je reč o planovima pojedinih zemalja da svoje oružje razmeste u kosmosu.

Ruski predsednik je takođe naložio i da se više ne iniciraju pregovori sa SAD po pitanju razoružavanja, iako je ocenio da svi dosadašnji predlozi ostaju na snazi.

"S tim u vezi molim Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane da ostave otvorena vrata pregovorima u okviru svih predloga koje je Rusija do sada predstavila. Sačekaćemo da naši partneri sazre kako bi bili u stanju da sa nama vode ravnopravni i konstruktivni dijalog“, istakao je.

Takođe, Putin je dao saglasnost da se pokrene razvoj nove hiperzvučne kopnene rakete srednjeg dometa.

Rusija je uzvratila rečipročnim merama pošto je američki državni sekretar Majkl Pompeo potvrdio je najave o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma s Rusijom (INF), odnosno potvrdio da će Sjedinjene Države suspendovati sporazum.

Reč je o sporazumu koji je predstavljao okosnicu mira i stabilnosti nakon završetka Hladnog rata.

Poslednjih godina Moskva i Vašington redovno se međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Američki državni sekretar Majk Pompeo je 4. decembra 2018. godine izjavio da Rusija ima 60 dana da se vrati ispunjavanju odredbi Sporazuma. On je dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz Sporazuma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.