NAJSREĆNIJA DRŽAVA NA SVETU TRAŽI RADNIKE: Otvoreno im je čak 150.000 RADNIH MESTA, ovo im je HITNO!
Finci važe za najsrećnije, Foto: AP/Heikki Saukkomaa

ostarili kao nacija

NAJSREĆNIJA DRŽAVA NA SVETU TRAŽI RADNIKE: Otvoreno im je čak 150.000 RADNIH MESTA, ovo im je HITNO!

Finska važi za najsrećniju zemlju na svetu, no čak se i ova država suočava sa starenjem stanovništva, a njihova je Vlada pod sve većim pritiskom da stopu zaposlenosti dodatno podignu, piše Blumberg

Objavljeno: 29.01.2019. 08:01h
  • 101

Upravo bi jačanje tržišta rada, mogla biti glavna agenda stranaka koje će se boriti za glasove birača na predstojećim parlamentarnim izborima u Finskoj 14. aprila. Ako je suditi po upravo objavljenom državnom izveštaju, nova administracija bi trebalo da podigne zaposlenost na 75 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva do 2023. godine, a zatim to odvede i korak dalje i dosegne visokih 80 posto.

Taj procenat je sada na 72 posto, što je ujedno bio i cilj koji je prvi čovek finske vlade Juha Sipila postavio kada je zaseo u premijersku stolicu 2015. godine. Budući da je tada Finska muku mučila s trogodišnjim privrednim padom, drugim od velike ekonomske krize 2008. godine, Sipilin se cilj činio  nedostižnim.

Ipak, uspeo je da osnaži tržište rada sa 140.000 novih radnika, a sada im je potrebno još otprilike 150.000 ljudi kako bi osigurali opstanak države blagostanja.

 

 

- Temelj nordijskog blagostanja koje našu zemlju čini najsrećnijom državom na svetu, s neverovatno visokim državnim standardom, oslanja se na visoku stopu zaposlenosti - upozorio je glavni ekonomista Nordea banke, Aki Kangasharju.

Ono što Finskoj treba je da svako ko može da radi, ima posao, dodao je Kangasharju.

 

 

 

Sipilova je vlada već pokrenula nekoliko mera za podsticanje zapošljavanja, uključujući i snižavanje cene rada za poslodavce. Rečima premijera, ako vlada uspe trajno da podigne zaposlenost iznad 75 posto, to bi u potpunosti pokrilo rashode.

Kangasharhju pak upozorava da, ako ne uspeju da uvedu nove ljude na svoje tržište rada, Fincima preti ''stezanje kaiša'.

 

BONUS VIDEO: Espreso.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca

 

 

(Espreso.rs / novac.jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media