ŠOK U VAŠINGTONU: Matis podneo ostavku zbog sukoba sa Trampom oko Sirije!
Odradio je svoje: Džejms Matis, Foto: Fonetap

gotovo je

ŠOK U VAŠINGTONU: Matis podneo ostavku zbog sukoba sa Trampom oko Sirije!

Matis će funkciju napustiti do kraja februara posle dve turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove

Objavljeno:

Ministar odbrane SAD Džejms Matis podneo je ostavku zbog sukoba s predsednikom Donaldom Trampom oko naglog povlačenja američkih vojnika iz Sirije, posle dve godine njihovog dubokih neslaganja povodom uloge zemlje u svetu.

Matis će funkciju napustiti do kraja februara posle dve turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove.

- Imate pravo na ministra odbrane čija su gledišta bolje uskladjena s vašim - napisao je šef Pentagona Trampu u pismu u kojem je podneo ostavku.

Matis je sinoć odneo pismo u Belu kuću i razgovarao s Trampom oko 45 minuta, navodi neimenovani američki zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da na sastanku Trampa i Matisa nije bilo sukobljavanja i da je bilo više razloga zbog kojih je ministar odbrane podneo ostavku, ali da je odluka o povlačenju vojnika iz Sirije kap koja je prelila čašu.

Matis u pismu nije naveo spor oko povlačenja iz Sirije, kao ni predloženo veliko smanjenje američkog prisustva u Avganistanu, oko čega se takodje ne slaže s Trampom.

Naveo je svoje "čvrsto uverenje" da je snaga SAD "neraskidivo povezana" sa savezima s drugim zemljama, što je izgleda u neskladu s Trampovom politikom "Prvo Amerika".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.