TRAMP NAREDIO POVLAČENJE TRUPA IZ SIRIJE: Porazili smo islamsku državu! I Rusija se oglasila!
Odluku o povlačenju trupa je doneo predsednik SAD Donald Tramp, Foto: AP / Evan Vucci

počelo povlačenje američkih snaga

TRAMP NAREDIO POVLAČENJE TRUPA IZ SIRIJE: Porazili smo islamsku državu! I Rusija se oglasila!

Tramp se suočio sa dva zahteva unutar Amerike: jedan zahtev je da se Vašington više bavi svojim poslovima i da ne ratuje za tuđe interese. Drugi – da se ne ustupi Sirija predsedniku Bašaru Asadu i Rusiji

Objavljeno:

Predsednik međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da moguće povlačenje američkih snaga iz Sirije može imati dvosmisleno značenje.

Jedno je — povući Amerikance, ali i nastaviti delovanje preko saveznika, prenosi Sputnjik.

"Izjava američkog predsednika o predstojećem povlačenju američkih snaga sa teritorije Sirije neizbežan je korak nakon ranije objave o uništenju DAEŠ-a. Logika pokazuje da ako je neprijatelj poražen, sa kim će sada ratovati Amerikanci? Ili će morati da priznaju da ratuju sa zakonitom vlasti Sirije, što se od samog početka pretpostavljalo?“, napisao je Kosačov na Fejsbuku. Po njegovom mišljenju, Tramp se suočio sa dva zahteva unutar Amerike: jedan zahtev je da se Vašington više bavi svojim poslovima i da ne ratuje za tuđe interese. Drugi – da se ne ustupi Sirija predsedniku Bašaru Asadu i Rusiji. "Odluka zato može imati dvosmisleno značenje – da se povuku Amerikanci, ali da se nastavi delovanje preko saveznika, uključujući nezvanične i sumnjive“, dodao je senator. On takođe nije isključio da će se odlazak Amerikanaca iz Sirije zaista desiti, ali nije siguran da će to promeniti nešto u političkoj i vojnoj situaciji u Siriji.

Bela kuća je ranije saopštila da je počelo povlačenje američkih snaga iz Sirije.

Naime, kako piše CNN pozivajući se na neimenovanog američkog vojnog zvaničnika, u toku je planiranje za "puno" i "brzo" povlačenje američkih trupa iz Sirije.

Kako je dodao, odluku o tome je doneo predsednik SAD Donald Tramp, koji je dugo izražavao želju za povlačenjem trupa iz Sirije.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je Islamska država poražena. “Porazili smo ID u Siriji, jedini razlog zbog kog smo bili tamo tokom moje vlasti“, napisao je Tramp na Tviteru. Amerika, inače, ima oko 2.000 vojnika na terenu, koji su uglavnom uključeni u obuku lokalnih snaga za borbu protiv Islamske države. Kako navodi CNN, SAD imaju snage u Iraku spremne da pokrenu napade u Siriji ukoliko bude potrebno. Tokom proteklih nekoliko nedelja, koalicija koja se bori protiv ID-a pod vođstvom SAD, izvršila je stotine vazdušnih i artiljerijskih napada na ID u Siriji. Neki od tih napada su lansirani iz susednog Iraka, u kom SAD imaju više od 5.000 vojnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs//rs.sputniknews.com/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.