KOMISIJA ZA NAESTALA LICA SAOPŠTILA: Identifikovano devet srpskih žrtava rata u Hrvatskoj
U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru, Glini, Kninu, Petrinji, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi, Foto: Beta/Dari Grzelj

identifikovani metodom analize DNK

KOMISIJA ZA NAESTALA LICA SAOPŠTILA: Identifikovano devet srpskih žrtava rata u Hrvatskoj

U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru, Glini, Kninu, Petrinji, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi

Objavljeno:

Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je danas da je u Zagrebu obavljena identifikacija posmrtnih ostataka devet osoba srpske nacionalnosti, koje su stradale tokom oružanih sukoba 1995. godine na teritoriji Hrvatske.

Identifikacija je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu uz prisustvo članova porodica.

U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru, Glini, Kninu, Petrinji, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi.

Ostaci osam osoba su identifikovani metodom analize DNK, dok su ostaci jedne identifikovani tradicionalnom metodom. Komisija je saopštila da je i ovog puta, kao i od samog početka procesa ekshumacija u Hrvatskoj, omogućeno prisustvo monitorskog tima Komisije. ; Komisija je navela da je od 2001. do 2018. godine iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj ekshumirano preko 1.200 srpskih žrtava u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja", a ostaci preko 800 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.