NASA PROSLAVLJA SLETANJE NA MARS: Bespilotna letelica dodirnula tlo CRVENE PLANETE! (FOTO) (VIDEO)
Bespilotna letelica sletila na Mars, Foto: NASA

neverovatno

NASA PROSLAVLJA SLETANJE NA MARS: Bespilotna letelica dodirnula tlo CRVENE PLANETE! (FOTO) (VIDEO)

Misija letelice je „slušanje“ potresa i podrhtavanja na Marsu kako bi naučnici mogli da otkriju njegove unutrašnje tajne

Objavljeno:

Letelica NASA vredna 993 miliona dolara „Mars insajt“ sletela je na Crvenu planetu. Nakon sedam meseci, bespilotna letelica uspešno se spustila na tlo Marsa.

Misija letelice je „slušanje“ potresa i podrhtavanja na Marsu kako bi naučnici mogli da otkriju njegove unutrašnje tajne i da shvate kako je nastao, što bi trebalo da pomogne u saznavanju kako su formirane druge stenovite planete poput Zemlje.

Iako su pokušavali i drugi, NASA je dosad jedina svemirska agencija koja je uspela da stigne do Marsa. U svoje robotske misije mnogo ulaže jer se nada da će njima otvoriti put za prve ljudske istraživače u 2030-im godinama.

- Nikad ne uzimamo Mars zdravo za gotovo. Mars je težak - rekao je jedan od američkih naučnika Tomas Zurbuhen.

Napeta drama ulaska u Marsovu atmosferu, spuštanja i sletanja počela je u 20.40 sati po srednjeevropskom vremenu. U tom je trenutku nervoza u NASA-inoj laboratoriji u Pasadeni bila na vrhuncu. Sve ono što se desilo, u Pasadeni zovu "šest i po minuta totalne panike" i odavno je potpuno programirano. Brzinom većom od metka (19.800 km/h) InSight je uleteo u "paklenu" Marsovu atmosferu. Njegovi štitovi su se usijali na temperaturi od 1.500 stepeni Celzijusa. Radio signal je nakratko bio izgubljen. Pošto je letelica "preživela" ulaz u atmosferu, toplotni štit se odbacuje.

InSight je potom izbacio tri noge za sletanje i padobran.

- Biće malo slobodnog pada, što me apsolutno užasava - rekao je ranije projektni inženjer Tom Hofman.

Bespilotna letelica lansirana je pre sedam meseci i to je prvi pokušaj da NASA stigne do Marsa nakon sletanja rovera „Kjuriositi“ 2012. godine.

Tada su se uključili InSightovi potisnici koji su 365 kilograma tešku letelicu, pre nego što je dodirnula površinu, usporili na brzinu od oko osam kilometara na sat. Pošto na Zemlji nema "džojstika" kojim se letelicom upravlja, naučnici nemaju načina da intervenišu ako nešto pođe po zlu. - Istovremeno sam potpuno miran i potpuno živčan. Učinili smo sve što smo mogli da osiguramno uspeh, ali nikad ne možete znati šta sve može da se dogodi - rekao je Hofman.

Predviđeno je bilo da prvi signal stigne u 21.01 po srednjeevropskom vremenu i svi su se nadali da će InSight biti neoštećen i uspravan.

Zurbuhen kaže da se radi o jedinstvenoj letelici jer su njenim uređajima i instrumentima doprinele mnoge evropske svemirske agencije. Francuski nacionalni centar svemirskih istraživanja (CNES) napravio je instrument za seizmička ispitivanja. Nemački svemirski centar (DLR) osigurao je bušilicu koja može da buši do pet metara dubine, dublje nego ijedan instrument pre.

Svoj su udeo dali i naučnici s fakulteta i instituta iz Španije, Poljske, Švajcarske i Velike Britanije. Svim će se tim uređajima proučavati geološki procesi na Marsu pomoću kojih se može mnogo naučiti o Marsovoj unutrašnjosti i njegovom nastanku.

Bonus video:

POGLEDAJTE: Koliko se letelica srušilo u Srbiji od 2000. godine

(Espreso.co.rs/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.