MARS INSAJT: Misija koja će nam omogućiti da zavirimo u UNUTRAŠNJOST Crvene planete
Mars Insajt, Foto: AP

NOVA NASA MISIJA

MARS INSAJT: Misija koja će nam omogućiti da zavirimo u UNUTRAŠNJOST Crvene planete

Mars Insajt trebalo bi da sleti na Crvenu planetu danas

Objavljeno:

Po prvi put u poslednjih šest godina, nova letelica će se spustiti na Mars.

Mars Insajt trebalo bi da sleti na Crvenu planetu danas. Njegova misija biće da istraži ono o čemu se do sada jako malo zna - unutrašnjost Marsa. Na svoj put krenuo je 5. maja.

- Kada Insajt počne da buši marsovsko tlo, saznaćemo više o tome kako su se Mars i Zemlja formirali. Znaćemo odakle smo svi došlo, kao i zašto su ove dve kamenite planete tako različite. Saznaćemo više o tome šta je neophodno da se stvori život. Insajt je više od marsovske misije - to je misija Sunčevog sistema - rekao je čuveni populizator nauke Bil Naj.

NASA i uživo prenosi sletanje Insajta. Možete pogledati ovde:

Šta je Mars Insajt?

Roveri koje smo slali na Crvenu planetu do sada su istraživali kanjone Marsa, vuklane, sastav tla, međutim ono što se nalazi ispod površine krije pravu istoriju te planete. Kako je Mars manje geološki aktivan nego Zemlja, moguće je da je njegov sastav još više očuvan. Insajt će istražiti i tektonsku aktivnost Marsa, kao i udare meteora koje je pretrpela planeta.

Insajt nije jedina letelica ove misije. Pratiće ga dva satelita nazvana MarCO. Oni će prenositi podatke sa Insajta.

Sletanje na Mars je veoma teško. Samo 40% misija koje su poslate na Mars je uspelo da se uspešno "prizemi". Glavna poteškoća je tanana atmosfera Marsa, pa letelice nema šta da uspori.

Insajt će imati padobran da ga uspori, kao i tri "nogice" koje će mu pomoći da čvrsto stane na površinu. Inženjeri su ga pripremili i za najgori scenario - sletanje za vreme peščane oluje, koja je na Marsu česta.

Sleteće na "najveći parking na Marsu" - kako astronomi šaljivo nazivaju mesto Elizijum Planitija. Ovo mesto je ravno i prostrano, što je naučnicima jako važno. Kada sleti, Insajt će otvoriti svoje solarne panele i svojom robotičkom rukom će početi da istražuje planetu. Pošto će sleteti na ekvadoru planete, solarni paneli će mu donositi energiju potrebnu za izvršavanje misije tokom cele godine. Letelica je opremljena svim geološkim intrumentima, kojima će istražiti svaki aspekt aktivnosti Marsa. Moći će da zabeleži svaku seizmološku aktivnost koja se dogodi bilo gde na planeti.

Moćna letelica odvešće nas u prošlost našeg Sunčevog sistema i doneti nove podatke koji će naučnicima pomoći da sklope veliku kosmičku slagalicu.

Saznanja do kojih dođe biće od velikog značaja za buduće ambiciozne planove kolonizacije Marsa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.