ŽENI NAKON POROĐAJA LEKAR NAPRAVIO MUŽEV ŠAV: Uradio par šavova više, a razlog za to je PORAŽAVAJUĆ!
Mužev šav, poznat i kao "tatin šav" ili "uska epiziotomija", ukratko znači da je lekar zašio ulaz u vaginu čvršće nego što je trebao, Foto: Pixabay

zar ovo neko radi u 21. veku?

ŽENI NAKON POROĐAJA LEKAR NAPRAVIO MUŽEV ŠAV: Uradio par šavova više, a razlog za to je PORAŽAVAJUĆ!

Nakon rođenja ćerke seks mi je postao izuzetno bolan i neugodan

Objavljeno: 21:30h

Pre osam godina Katarina Rivers posetila je lekara kako bi saznala razlog zbog kojeg joj je seks poslednjih godina postao bolniji. Iako joj je lekar rekao da je bol posledica seksualnog zlostavljanja u mladosti, nije bila uverena u to. Obišla je nekoliko lekara, no nijedan joj nije pomogao. Četiri godine kasnije u bolnici Sunrise u Nevadi otkrili su joj da je nakon porođaja ne znajući dobila "mužev šav".

Mužev šav, poznat i kao "tatin šav" ili "uska epiziotomija", ukratko znači da je lekar zašio ulaz u vaginu čvršće nego što je trebao, odnosno nego što je to bilo pre poroda. Kolokvijalne nazive dobio je zato što je muškarcima seks ugodniji nakon njega. Problem je u tome što nije ugodniji za žene, upravo suprotno.

"Nakon rođenja ćerke seks mi je postao izuzetno bolan i neugodan. Potpuno sam izgubila želju za seksom, što je dovelo do problema u braku. Morala sam koristiti velike količine lubrikanata kako bih se upustila u 20-minutni seksualni odnos. Dalje od toga nisam mogla zbog boli", rekla je Katarina za Insajder.

Tokom 1920-ih lekari su verovali da će epiziotomije sprečiti ekstremne perinealne razderotine te omogućiti da vagina brže zaraste. U to vreme u šivanje je nekako ubačen "mužev šav".

Veći užitak muškarca je mit

Danas Američki kolegijum opstetričara i ginekologa ne preporučuje rutinske epiziotomije, jer "nemaju stvarne prednosti". Prema izveštaju na njihovim stranicama, epiziotomija se 2012. izvodila u 12 posto poroda, a 2000 u njih 33 posto. Zastpnica udruženja rekla je da prema njihovim saznanjima "mužev šav" više nije standard niti se često primenjuje.

Ginekologinja Marjorie Greenfield tvrdi da je priča da se muževim šavom povećava užitak muškarca samo mit neutemeljen u stvarnosti.

"Ako je cilj postići više trenja, to nije način da ga postignete. Ono što želite je veći tonus mišića. Vagina je fleksibilna, a njena večićina menja se zbog različitih učinaka, kao što je porod. Želite li poboljšati tonus mišića vagine, pomoći će Kegelove vežbe. Važno je upamtiti da postoje brojne komponente seksualnog užitka", rekla je.

Uprkos tome što udruženje ginekologa ne odobrava upotrebu "muževog šava", to ne znači da se on ne koristi.

"Upoznala sam nekoliko žena kojima se dogodilo, a jedna prijateljica mi je rekla da su joj to napravili bez njenog pristanka. To je na kraju dovelo do toga da ju je muž prevario i razveli su se", rekla je Katarina.

"Ubacit ću par šavova više da bude lepo usko"

Ginekologinja Jennifer Lang tvrdi da ona sama nikad nije izvela taj šav, ali videla je lekara koji ga je napravio pred njom. Danas žali što ga nije sprečila.

"Bio je stariji lekar, okrenuo se mužu koji je bio u sobi i rekao: 'Ubacit ću par šavova više da bude lepo usko.' Muž je klimnuo, zbunjen, a ne sećam se kako je žena reagovala. Tad sam mislila da samo uverava muža da će sve biti u redu. Danas bih definitivno to pokušala da sprečim", rekla je i dodala da brojne žene dolaze godinama kasnije i traže da im se pomogne operacijom.

"To je dokaz da se taj šav i dalje praktikuje", rekla je.

Katarina nije želela na novu operaciju, posebno jer se bol smanjila nakon rođenja drugog deteta.

"Moje telo nije telo mog muža i on o njemu ne bi trebao odlučivati", rekla je, dodavši da njen muž nije ni znao što se dogodilo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.