FORMIRA SE ARAPSKI NATO!!! Ovo će radikalno da promeni odnose u svetu!
Na pomolu formiranje arapskog NATO-a, Foto: Fonet

savez

FORMIRA SE ARAPSKI NATO!!! Ovo će radikalno da promeni odnose u svetu!

Administracija Donalda Trampa tiho je podsticala zemlje Arapskog zaljeva te Egipat i Jordan na sklapanje saradnje

Objavljeno:

Vojne snage i posmatrači iz osam arapskih zemalja okupljaju se u Egiptu gde će se u subotu održati vojne vežbe, saopštila je u sredu egipatska vojska, osvrnuvši se na potez koji bi mogao prerasti u regionalni savez protiv iranskog uticaja.

Administracija Donalda Trumpa tiho je podsticala zemlje Arapskog zaljeva te Egipat i Jordan na sklapanje saradnje koju su neki dužnosnici Bele kuće nazvali "arapskim NATO-om" sunitskih muslimanskih saveznika, suprotstavljenog šijitskom Iranu.

Koalicija arapskih zemalja, koju predvodi Saudijska Arabija, trenutno interveniše u rat u Jemenu zračnim napadima protiv Houthija, snaga koje se oslanjaju na Iran i koje kontrolišu većinu severa zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

U objavi na Facebooku, glasnogovornik egipatske vojske rekao je kako zračne, kopnene, pomorske i specijalne snage iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina i Jordana pristižu u Egipat zbog održavanja vježbi "Štit Arapa 1", koji će se održavati između 3. i 16. decembra.

Promatrači iz Libanona i Maroka takođe će prisustvovati vojnim vežbama, rekao je pukovnik Tamer al-Refai, glasnogovornik vojske.

Rafai je istaknuo kako su vežbe dio napora Egipta kojima pokušava da unapredi vojnu suradnju s drugim arapskim zemljama, no odbio je da kaže može li ta saradnja prerasti u neku vrstu vojnog saveza.

Katar i Oman, koji su u sukobu sa Saudijskom Arabijom, UAE-om, Bahreinom i Egiptom, neće učestvovati u vojnim vežbama.

Bela kuća potvrdila je u julu kako već nekoliko meseci radi na izgradnji savezništva sa svojim regionalnim partnerima.

Američki izvori rekli su kako su saudijski dužnosnici predložili ideju formiranja sigurnosnog saveza, pre nego što je Trump posetio kraljevstvo prošle godine, kada je najavio veliki posao prodaje oružja. O spomenutoj ideji savezništva tada nije bilo govora.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je pozvao na prekidanje sukoba u Jemenu te rekao kako bi UN-ovi pregovori o završetku građanskog rata trebali početi sledeći mesec.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs/Jutarnje vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.